Orbánov (k)Áder? Prezident nemusí byť bábkou premiéra

Ako hlavu štátu čaká Jánosa Ádera (57) druhá päťročnica. Pri začiatku tej prvej nejeden odporca Viktora Orbána kuvikal, že prezidentom bude premiérov spoľahlivý (k)Áder.

15.03.2017 09:30
debata (1)

Po jeho pondeľňajšom znovuzvolení si kritici podobné uštipačné poznámky odpustili. Viacerí dokonca predpovedajú, že Orbánov priateľ z mladosti a dlhoročný politický spolupútnik sa počas druhého a súčasne posledného funkčného obdobia môže od dominantného šéfa maďarskej vlády odpútať.

Na rozdiel od roku 2012, keď vládny Fidesz ovládal viac ako dve tretiny parlamentu, Áder tentoraz zvíťazil až v druhom kole, kde stačila prostá väčšina. Hlasy mu disciplinovane odovzdali všetci poslanci vládneho bloku. Inokedy rozhádaná demokratická opozícia sa jednotne postavila za svojho spoločného kandidáta, bývalého ombudsmana Lászlóa Majtényiho, kým krajne pravicový Jobbik sa hlasovania zdržal.

„Maďarsko treba milovať nie znepokojovaním... Foto: SITA/AP
János Áder „Maďarsko treba milovať nie znepokojovaním štvavými myšlienkami, ale radom činov obohacujúcich verejné blaho,“ citoval klasika maďarský prezident János Áder pred svojim znovuzvolením.

Hoci výsledok bol predurčený parlamentnou matematikou, ešte pred pol rokom si Áder zďaleka nemohol byť istý, či dostane príležitosť na znovuzvolenie. Orbán dlho váhal, či nemá nominovať niekoho iného.

Vo vládnych kuloároch sa povrávalo, že by na poste hlavy štátu uprednostnil absolútne oddaného ministra pre ľudské zdroje Zoltán Baloga. Ruchový mikrofón stanice HírTV dokonca zachytil diskusiu vládnych poslancov o prípadnom Áderovom druhom mandáte, ktorú jeden z nich ukončil slovami: „Viktor to nedovolí.“

Charles Bronson z Csorny, ako Ádera prezývajú pre podobnosť s hviezdou hollywoodskych westernov a podľa rodného mestečka neďaleko Győru, sa po nasťahovaní do budínskeho Sándorovho paláca stal oveľa samostatnejšou postavou, ako bol jeho predchodca Pál Schmitt.

V druhom funkčnom období sa môže prejaviť ako úplne samostatná postava, skutočný štátnik. Nič tým neriskuje, veď prakticky ho nemožno odvolať.
László Lengyel, šéf inštitútu Pénzügykutató

Kým bývalý olympijský víťaz v šerme, ktorý musel odstúpiť po škandále s odpísanou dizertačkou a odňatí neoprávnene získaného doktorského titulu, si poslušným podpisovaním zákonov vyslúžil hanlivú prezývku Pero národa, Áder už pri nástupe do úradu varoval, že keď mu predložia zlé nové právne normy, tak ich bez váhania všetky vráti parlamentu alebo pošle ústavnému súdu. Za päť rokov ich parlamentu napokon vrátil 28.

Pravda, pre Fidesz to nebol až taký problém, lebo vládni poslanci zákony znova odhlasovali, väčšinou v nezmenenej podobe. Horšie z pohľadu vlády dopadlo, keď prezident poslal sporné zákony na ústavný súd a ten ich zrušil. Takto napríklad dopadol pokus zaviesť povinnú registráciu voličov či utajiť pred verejnosťou pochybné manipulácie centrálnej banky so štátnymi prostriedkami v hodnote takmer jednej miliardy eur.

László Lengyel, šéf inštitútu Pénzügykutató, si myslí, že nebyť jednotného postupu ľavicovej a liberálnej opozície, ktorá sa dokázala zhodnúť na dôstojnom spoločnom prezidentskom kandidátovi, Orbán by si namiesto Ádera vybral poslušnejšieho nominanta. „Len preto do prezidentského kresla neposadil svoju bábku,“ povedal analytik pre televíziu ATV.

Hoci Áder podľa Lengyela mohol v uplynulých piatich rokoch vystupovať aj ráznejšie a odvážnejšie, rozhodne sa nesprával ako bábka. „Predpokladám, že v druhom funkčnom období sa môže prejaviť ako úplne samostatná postava, skutočný štátnik. Nič tým neriskuje, veď prakticky ho nemožno odvolať,“ pripomenul analytik, ktorý od hlavy štátu očakáva, že sa postaví proti rozbujnenej korupcii a rovnako ako doteraz na medzinárodnej scéne aj doma bude bojovať proti znečisťovaniu životného prostredia.

Pozorovatelia si všimli, že Áder si udržiaval odstup od protibruselskej a protiimigrantskej rétoriky Orbána. Vo svojom parlamentnom prejave pred znovuzvolením si podľa nich nie náhodou vybral citát popredného umierneného politika z čias rakúsko-uhorského vyrovnania Ferenca Deáka: „Maďarsko treba milovať nie znepokojovaním štvavými myšlienkami, ale radom činov obohacujúcich verejné blaho.“ Podľa portálu Index.hu „v týchto slovách možno začuť nepriamu kritiku vlády“.

Či sa Áder skutočne vzoprie Orbánovi, svojmu konškolákovi z právnickej fakulty, s ktorým pred takmer tridsiatimi rokmi spoluzakladali Fidesz, alebo bude len ľudskou tvárou režimu, v tom sa analytici nevedia zhodnúť. Ústavný právnik Péter Tölgyessy sa prikláňa k druhej možnosti.

„Áder veľmi veľa ráz dal na vedomie, hoci len drobnými gestami, v čom s premiérom nesúhlasí. Signalizoval, že on si myslí niečo iné, niekedy iba tým, že zostal ticho,“ povedal pre HírTV. Tölgyessy si však myslí, že takýto nesúzvučný hlas Orbánovi v konečnom dôsledku pomáha. „Režim sa javí ako inteligentnejší, keď v ňom je zastúpená malá ľudská tvár, nie nevyhnutne usmievavá, ale iná a ľudská,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #János Áder