UNICEF, BBC či Welt. Protureckí hackeri útočili na kontá na Twitteri

Neznámi počítačoví piráti v stredu zaútočili na stovky kont na sociálnej sieti Twitter. Objavila sa na nich turecká vlajka, svastika, ako aj hashtagy v turečtine označujúce Nemecko a Holandsko za "nacistické". Informovala o tom dnes americká televízia CNBC.

15.03.2017 12:07
debata (4)

Podľa nej sú hackeri podporovateľmi súčasného tureckého vedenia v jeho spore s vládami Nemecka a Holandska, ktoré odmietli povoliť na svojom území mítingy pre tureckú menšinu na podporu blížiaceho sa referenda v Turecku. Tento plebiscit by mohol viesť k posilneniu právomocí prezidenta v Turecku.

Medzi oboma západnými krajinami a Tureckom vypukol kvôli ich neochote povoliť predreferendové zhromaždenia na svojom území diplomatický konflikt.

Ako spresnila CNBC, počítačový útok zasiahol okrem Európskeho parlamentu aj konto ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, amerického časopisu Forbes, americkej pobočky Detského fondu OSN (UNICEF), severoamerickej redakcie britskej spravodajskej stanice BBC, japonskej redakcie agentúry Reuters, nemeckého denníka Die Welt, či Svetovej meteorologickej organizácie.

Terčom počítačového útoku bolo aj twitterové konto kanadského popového speváka Justina Biebera i ďalších ľudí zo šoubiznisu. Útok zasiahol aj twitterové konto futbalového klubu Borussia Dortmund.

Tweety hackerov okrem už spomínaných hashtagov obsahujú aj linky na videozáznam s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Zmieňujú sa aj o dátume referenda – 16. apríli.

Hovorca spoločnosti Twitter uviedol, že o útoku a jeho dôsledkoch vedia. odkázal následne na webovú stránku, kde sú rady, ako postupovať, aby konto na sociálnej sieti nebolo napadnuteľné hackermi. Dodal, že počítačoví experti spoločnosti veľmi rýchlo identifikovali, odkiaľ útok prichádza a zablokovali mu všetky oprávnenia. „Žiadne ďalšie (twitterové) účty neboli zasiahnuté,“ spresnil hovorca Twitteru v e-mailovom stanovisku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Twitter #softvéroví piráti #hackerské útoky