Kritici: Trumpov rozpočet nie je dosť pre armádu ani pre občanov

Návrh rozpočtu amerického prezidenta Donalda Trumpa nie je podľa šéfa branného výboru Snemovne reprezentantov dostatočný pre budovanie armády.

16.03.2017 16:02
debata (5)
Trumpov návrh prináša masívne zvýšenie objemu peňazí na obranu, avšak na úkor mnohých ostatných rezortov. Šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová povedala, že rozpočet, ako ho navrhuje Trump, Američanom nezaručí väčšie bezpečie. Republikán Mac Thornberry, ktorý stojí na čele branného výboru, nepovažuje návrh za dostatočný pre budovanie silnej armády. „Každému je zrejmé, že sme museli v armáde vykonávať príliš veľké škrty a utrpeli sme veľké škody. Rozpočtová požiadavka administratívy nie je bohužiaľ dostatočná na to, aby bolo možné tieto škody napraviť a obnoviť armádu, ako prezident hovoril,“ povedal podľa agentúry Reuters Thornberry.

Demokrati návrh kritizovali za to, že je príliš všeobecný a neobsahuje podrobnosti. Má iba 50 strán, čo je oveľa menej ako rozpočtové návrhy bývalých prezidentov.

Podľa demokratov budú mať škrty ničivý dopad na rodiny. „Rozpočtom, ktorý dusí našu ekonomiku a ohrozuje rodiny pracujúcich, prezident Trump neprispieva k bezpečnosti nikoho. Dávať bilión dolárov na obranu a zároveň plieniť americké investície do pracovných miest, školstva, čistej energie a lekárskeho výskumu náš národ poškodí,“ povedala Pelosiová.

Trump chce dať na obranu o 54 miliárd dolárov viac, v návrhu ale chýba bilión dolárov, ktorý pôvodne sľuboval investovať do budovania ciest, mostov a letísk. Škrty sa týkajú hlavne ministerstiev zahraničia, poľnohospodárstva a zdravotníctva alebo školstva, ako aj Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump