Lajčák: Viacrýchlostná EÚ by mala byť založená na otvorenosti

Slovensko sa nebráni myšlienke viacrýchlostnej Únie. Podstatné však je, aby bola založená na princípe otvorenosti. Všetky členské štáty by tak mali dostať možnosť rozhodnúť sa, či chcú ísť v niektorých smeroch po boku tých, ktorí sa chcú pohnúť rýchlejšie.

17.03.2017 12:36
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (7)

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák to povedal počas dnešného stretnutia s vedúcimi zastupiteľských úradov členských štátov EÚ akreditovaných pre SR.

Lajčák zároveň zdôraznil, že je rovnako dôležité, aby sme inštitucionálne zabránili aj opaku. "To znamená, aby nemohlo dôjsť k situácii, v ktorej bude niektorá členská krajina prinútená sa zapojiť do iniciatív, o ktoré nemá záujem,“ argumentoval Lajčák. Dodal pritom, že Slovensko uprednostňuje integračné scenáre a má eminentný záujem zotrvať v jadre EÚ.

Témami dnešného stretnutia boli aj budúcnosť Európskej únie po brexite, scenáre možného vývoja ako ich načrtol predseda Európskej komisie, ale aj očakávania od Rímskeho summitu, kontinuita maltského predsedníctva v Rade EÚ s SK PRES, a priority slovenskej zahraničnej politiky do nadchádzajúceho obdobia vrátane príprav na predsedníctvo v OBSE. "Od summitu v Ríme očakávame jasný politický odkaz: dlhodobú víziu s konkrétnymi krokmi, ktoré vyústia do hmatateľných výsledkov. Bolo by zlou správou, ak by výsledkom summitu bol byrokratický dokument zahltený prázdnymi frázami nezrozumiteľnými pre obyčajných ľudí. Pre nás je a musí byť kľúčové komunikovať výhody členstva v EÚ našim občanom,” povedal Lajčák.

Pri aktivitách maltského predsedníctva v Rade EÚ minister ocenil, že reflektujú požiadavky dneška v otázkach migrácie, bezpečnosti, jednotného trhu či výzvam v susedstve EÚ. Pri téme migrácie Lajčák vyjadril zároveň potešenie z toho, že Malta pokračuje v diskusiách začatých počas SK PRES na tému, ako čo najlepšie aplikovať princípy solidarity a zodpovednosti tak, aby sa každý členský štát mohol podieľať na riešení migračnej krízy podľa svojich možností a schopností.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák