Švajčiarsko zamietlo žiadosť Turecka o vyšetrenie urážok na cti Erdogana

Švajčiarsko nebude riešiť žiadosť Turecka o vyšetrenie urážky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

17.03.2017 13:51
debata (1)

Informovalo o tom dnes v Berne švajčiarske ministerstvo spravodlivosti.

„Ak bola kritika vyjadrená vo Švajčiarsku, nebol to trestný čin urážky na cti, ale uplatnenie slobody vyjadrovania,“ povedal hovorca ministerstva Folco Galli. Išlo o prvé rozhodnutie Švajčiarska týkajúce sa štyroch takýchto žiadostí Turecka o právnu pomoc a spoluprácu.

Ankara tvrdí, že Erdogana urazili vo Švajčiarsku pri štyroch príležitostiach. Ministerstvo spravodlivosti neodhalilo žiadne podrobnosti, ale uviedlo, že obvinenia nesúvisia len s výrokmi zverejnenými v médiách. Urážka prezidenta je v Turecku zločinom.

Švajčiarske trestné právo trestá očierňovanie a urážky na cti vo všeobecnosti, ale ministerstvo spravodlivosti rozhodlo, že údajné incidenty nespadajú do rámca takýchto trestných činov. Ďalšie rozhodnutia Švajčiarska o troch zvyšných prípadoch sa očakávajú v najbližších týždňoch.

Erdoganove pokusy potrestať zahraničných kritikov sa nedávno dostali do hlavných správ médií – urazila ho totiž báseň, ktorú v televízii predniesol nemecký komik Jan Böhmermann.

Aj keď nemecká prokuratúra zrušila trestné stíhanie Böhmermanna, Erdoganov právnik dosiahol vo februári aspoň zákaz určitých pasáží satirickej básne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Recep Tayyip Erdogan