Trump avizuje vyplavenie zaujímavých informácií na povrch

"Čoskoro dostane Kongres veľmi zaujímavú informáciu, ktorá potvrdí, že Barack Obama prikázal odpočúvať moje telefóny," povedal prezident USA Donald Trump v rozhovore pre pravicový televízny kanál Fox s tým, že už budúci týždeň sa bude podrobne venovať svojim obvineniam.

18.03.2017 08:00
debata (28)

„Už v najbližších dvoch týždňoch vyplávajú na povrch niektoré zaujímavé veci,“ avizoval americký líder pred kamerami spravodajskej relácie Fox News v súvislosti s jeho tvrdením, týkajúcim sa odpočúvania jeho telefónov v newyorskom mrakodrape Trump Tower.

Po odvysielaní relácie sa v rovnakom duchu niesla aj tradičná tlačová beseda v noci na piatok v Bielom dome. Zmenila sa na „verbálnu vojnu“ hovorcu Seana Spicera a prítomných novinárov, ktorí žiadali odpoveď na otázku, prečo Trump trvá na obvineniach napriek tomu, že „chýbajú dôkazy, čo potvrdzujú aj vyjadrenia členov výboru pre spravodajské služby v Senáte USA, ako aj rovnakého výboru v Snemovni reprezentantov, dolnej komore Kongresu USA“.

„Chybne interpretujete vyhlásenia v Senáte, máte selektívny prístup k ich obsahu. Ignorujete napríklad slová Devina Nunesa, predsedu výboru pre rozviedku v Snemovni reprezentantov, ktorý pripustil možnosť odpočúvania v Trump Tower,“ povedal Spicer novinárom. Podľa neho Trump použil slovo odpočúvanie v úvodzovkách.

„Mal na mysli sledovanie a ďalšiu činnosť v širšom zmysle slova,“ pokúsil sa o vysvetlenie Spicer. Niekoľkí novinári zo CNN však tvrdili, že v rozhovore s nimi Nunes nepriamo vylúčil aktivity spravodajských služieb v newyorskom mrakodrape. Otvorene odpočúvanie vylúčil aj James Clapper, ktorý šéfoval rozviedke do 20. januára.

„Trumpa nik neodpočúval,“ povedal v televízii. Jeho tvrdenie však spochybňuje Clapperovo iné tvrdenie z roku 2013. Ako pripomína denník Washington Post, vtedy bez mihnutia oka odmietal v Kongrese USA obvinenie, podľa ktorého Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vo veľkom zhromažďuje údaje o amerických občanoch. Dokumenty, ktoré z NSA odcudzil Edward Snowden, však dokazujú, že Clapper v Kongrese USA klamal.

Vlna Trumpových obvinení, čo sa týka odpočúvania v Trump Tower, zasiahla aj Britské ostrovy. „Sú to veľmi citlivé obvinenia, ktoré nám nedovoľujú mlčať,“ reagovali v londýnskej vládnej komunikačnej centrále (Government Communications Headquarters, GCHQ) s tým, že počas predvolebnej kampane v USA neodpočúvali Trumpov štáb v New Yorku.

Rovnaké stanovisko zverejnila aj britská služba elektronickej rozviedky citovaná BBC. Reagovala tak na opačné tvrdenie bývalého sudcu Andrewa Napolitana a dnes právneho analytika v televízii Fox News. „Sú to absurdné a smiešne tvrdenia, ktoré treba ignorovať,“ obsahuje vyhlásenie britskej elektronickej rozviedky v reakcii na Napolitana.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump