Paríž: Na letisku zastrelili radikálneho moslima, vytrhol vojačke zbraň

Zrejme islamský extrémista prepadol v sobotu ráno vojenskú hliadku na parížskom letisku Orly. V odbavovacej hale jednej vojačke vzal automatickú pušku a ženu začal držať ako rukojemníčku. Ostatní vojaci z hliadky útočníka zastrelili. Informujú o tom francúzske médiá, podľa ktorých páchateľ zrejme predtým severne od Paríža zranil pri cestnej kontrole policajta.

18.03.2017 10:14 , aktualizované: 21:37
letisko, orly, parížske letisko, evakuácia, Foto: ,
Letisko Orly z bezpečnostných dôvodov evakuovali.
debata (47)

Cestujúci na letisku popísali televízii BFMTV paniku, ktorú incident vyvolal. „Vojaci mierili na muža, ktorý naopak mieril na nich,“ povedal jeden z očitých svedkov, ktorý sa predstavil ako Dominique. Ďalší muž povedal, že sa vojaci snažili muža upokojiť. Potom vraj zazneli dva výstrely.

Podľa spravodajskej televízie France 24 tajné služby útočníka registrovali ako moslimského radikála. Prípad začal vyšetrovať prokurátor špecializovaný na teroristickú problematiku. Incident vyvolal rozsiahle preventívne bezpečnostné opatrenia.

Podľa francúzskeho ministerstva vnútra ide o 39-ročného zradikalizovaného moslima, ktorého francúzske úrady už dlhší čas sledovali. Polícia medzičasom zadržala jeho otca a brata. Denník Le Parisien informoval, že útočníkom je Ziyed B a mal v úmysle spustiť streľbu na ľudí. Páchateľ počas útoku na vojačku kričal, že chce zomrieť v mene Alaha a spôsobiť smrť aj ďalších osôb. Zo sebou si priniesol aj kanister naplnený benzínom, ktorý počas útoku hodil na zem. Našiel sa u neho tiež výtlačok Koránu.

Cestujúcich a ďalších ľudí z letiskovej haly evakuovali kvôli obavám, že páchateľ má na mieste nejakého komplica alebo na svojom tele pás s trhavinou. To sa nepotvrdilo. Evakuovali okolo 3 000 ľudí.

Leteckú prevádzka na oboch termináloch letiska Orly, ktoré slúžia hlavne pre vnútroštátne lety a spoje nízkonákladových aeroliniek, kvôli udalosti prerušili. Niektoré spoje presmerovali na letisko Charlesa de Gaulla.

Francúzska polícia uzavrela celý areál letiska Orly a zastavila v ňom a jeho bezprostrednom okolí všetku pozemnú dopravu. Halu prehľadali policajní pyrotechnici, ktorí u páchateľa ani inde nenašli žiadne výbušniny. Na mieste zasahovali aj príslušníci protiteroristickej brigády RAID.

Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že nikto iný sa pri incidente nezranil. Podľa France 24 zrejme predsa len utrpela ľahké zranenie napadnutá vojačka.

Podľa agentúry AFP udalosť súvisí s iným sobotným incidentom severne od Paríža, pri ktorom pri cestnej kontrole postrelili policajta. Podľa všetkého ho zranil páchateľ z letiska, ktorý utiekol v ukradnutom aute.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #hrozba teroristických útokov #Paríž #orly