Obliehanú štvrť Homsu opustili stovky civilistov a bojovníkov

Približne 1 500 civilistov a povstaleckých bojovníkov v sobotu odišlo zo štvrte sýrskeho mesta Homs, ktorú obliehajú vládne sily.

18.03.2017 19:39
debata (13)

Evakuanti odišli zo štvrte al-Wair 53 autobusmi. Zhruba dve tretiny z nich boli civilisti a tretina bojovníci, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Autobusy z al-Wairu smerovali do mesta Tadaf v provincii Aleppo, ktoré je pod kontrolou vládnych síl. Odtiaľ sa evakuanti neskôr presunú do mesta Džarábulus ležiaceho neďaleko tureckých hraníc, ktoré ovládajú vzbúrenci spriaznení s Ankarou.

Evakuácia sa uskutočnila týždeň po uzavretí Ruskom sprostredkovaného prímeria v al-Waire. Na základe dohody o zastavení paľby by z tejto obliehanej štvrte mali v priebehu šiestich až ôsmich týždňov celkovo evakuovať viac ako 12 000 ľudí, prevažne povstaleckých bojovníkov a členoch ich rodín.

Na priebeh evakuácie podľa Damasku dohliada Sýrsky Červený polmesiac v súčinnosti s ruskou a sýrskou armádou.

Vládne sily dobyli väčšinu Homsu, metropoly rovnomennej provincie, už v roku 2014. Štvrť al-Wair je jedinou časťou Homsu, ktorú stále kontrolujú povstalci. Sýrska armáda a jej spojenci ju obliehajú už asi päť mesiacov. Odhaduje sa, že sa tam stále nachádza okolo 50 000 ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Homs #Sýria