Sturgeonová: Samostatné Škótsko požiada o členstvo v EÚ

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú televíziu Sky News povedala, že ak Škóti v referende rozhodnú o odchode krajiny zo Spojeného kráľovstva, samostatné Škótsko požiada o členstvo v Európskej únii.

19.03.2017 13:02
Nicola Sturgeonová Foto:
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová.
debata (6)

„Ešte neviem, akú menu bude samostatné Škótsko používať,“ povedala Sturgeonová, ktorá zároveň stojí na čele Škótskej národnej strany (SNP). Tá má samostatnosť Škótska vo svojom politickom programe a svojim voličom sľúbila, že v prípade odchodu Británie z EÚ bude iniciovať vypísanie druhého referenda o nezávislosti Škótska.

V poradí druhé referendum o škótskej nezávislosti by sa malo konať niekedy v období od jesene 2018 do jari 2019 – po tom, ako budú jasné podmienky odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. V referende v roku 2014 Škótsko odmietlo suverenitu pomerom odovzdaných hlasov 55:45. Najnovšie prieskumy verejnej mienky však naznačujú tesnú prevahu jej stúpencov.

Vo vlaňajšom referende o brexite hlasovalo za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ viac ako 60 percent Škótov, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #členstvo v EÚ #referendum o nezávislosti Škótska #Nicola Sturgeonová