Macron chce obnoviť povinnú vojenskú službu

Osamelý útočník pripomenul Francúzom, že teroristická hrozba môže ovplyvniť blížiace sa prezidentské voľby. Nová dráma sa odohrala v sobotu ráno na parížskom letisku Orly, len päť týždňov pred prvým kolom boja o Elyzejský palác.

20.03.2017 07:00
vojaci, francúzsko, orly, útok Foto: ,
Vojaci patrolujú na parížskom letisku Orly po sobotňajšom útoku na trojčlennú hliadku ich kolegov.
debata

Hoci trvala len dve minúty a skončila sa smrťou útočníka, nie je vylúčené, že tento incident, ktorý vydesil tisíce evakuovaných cestujúcich a na dlhé hodiny ochromil prevádzku na druhom najrušnejšom letisku krajiny, prispeje k obnoveniu povinnej vojenskej služby vo Francúzsku.

„Som tu, aby som zomrel za Alaha. Nech sa stane čokoľvek, budú tu mŕtvi,“ zvolal 39-ročný recidivista Ziyed Ben Belgacem a vrhol sa na najslabší článok trojčlennej vojenskej patroly, hliadkujúcej na letisku. Mladú rezervistku zdrapil ľavou rukou okolo krku, zrazil ju na kolená a pravou jej priložil k spánku pištoľ. „Zahoďte zbrane a zdvihnite ruky,“ zakričal na kolegov svojej rukojemníčky, ktorú držal ako živý štít. Vojačka s útočníkom medzitým zápasila o svoju automatickú útočnú pušku FAMAS. „Držal ju za hrdlo a ohrozoval ďalších dvoch vojakov zbraňou tejto ženy,“ opísal scénu pre agentúru AFP očitý svedok, ktorý sa predstavil ako Dominique. Členovia hliadky, profesionálni vojaci, sa snažili vyjednávať. „Vojaci mierili na muža, on, naopak, mieril zbraňou na nich,“ dodal Dominique. „Vzápätí zazneli výstrely,“ dodal.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian ocenil zásah vojakov. Mali podľa neho všetky dôvody predpokladať, že útočník sa chystá spáchať na letisku masaker s automatickou zbraňou, ktorú chcel ukoristiť rezervistke. „Jej dvaja kolegovia považovali za nutné – a oprávnene – spustiť paľbu, aby ochránili ju a obzvlášť všetkých ľudí v okolí,“ povedal Le Drian.

Útočník mal okrem revolveru kalibru 9 mm pri sebe v plecniaku aj kanvicu s benzínom a zapaľovač. Útok na letisku bol podľa parížskeho prokurátora Françoisa Molinseho vyvrcholením nebezpečnej sobotňajšej jazdy naprieč Parížom. Už skoro ráno Belgacem zaútočil na dopravného policajta, ktorý ho zastavil pre nedodržanú rýchlosť, vzal mu zbraň a postrelil ho. Odviezol sa na juhovýchod Paríža a v bare štyri razy vystrelil bez toho, aby niekoho zranil. Po úteku z baru ukradol auto a odviezol sa na Orly.

Belgacem bol v minulosti niekoľkokrát súdne trestaný. Vo väzení strávil päť rokov za ozbrojenú lúpež a obchodovanie s drogami. Francúzske médiá predpokladajú, že práve za mrežami sa radikalizoval, ako mnohí iní stúpenci radikálneho islamu. Belgacemov otec však vylučuje možnosť, že by sa jeho vo Francúzsku narodený syn pridal k džihádistom. „Je absolútne vylúčené, aby môj syn bol teroristom,“ povedal pre rádio Europe 1 po tom, čo ho polícia včera prepustila z vyšetrovacej väzby, kde skončil v sobotu krátko po incidente na letisku aj s bratom a bratrancom útočníka. Jeho syn vraj nebol horlivým moslimom, nemodlil sa a pil alkohol. „Stačí byť pod vplyvom alkoholu a marihuany a takto sa to skončí,“ dodal.

Prokuratúra ešte nerozhodla, či bude prípad vyšetrovať ako teroristický čin. Čaká na výsledky pitvy, ktorá má preukázať, či útočník konal pod vplyvom drog či alkoholu. Pri domovej prehliadke sa u neho našlo isté množstvo kokaínu, ale aj mačeta.

Francúzsko zažilo od predminulého roku sériu džihádistických útokov, pri ktorých prišlo o život vyše 230 ľudí. V krajine platí výnimočný stav, v rámci ktorého na rušných miestach vrátane letísk hliadkuje sedemtisíc vojakov. Patrola, ktorá zneškodnila útočníka na Orly, je súčasťou tejto operácie, ktorá je známa pod názvom Sentinelle.

Prezident François Hollande ocenil odvahu a efektivitu polície a armády pri sobotňajšom rýchlom zneškodnení útoku na letisku. Vodkyňa nacionalistov Marine Le Penová tiež ocenila „odvahu našich vojakov“, vládu však obvinila z prílišnej mäkkosti v boji proti terorizmu. „Francúzsko je zahltené násilím v dôsledku laxnosti vlády,“ vyhlásila. „Naša vláda je ohromená, omráčená, paralyzovaná ako králik vo svetle reflektorov,“ dodala. Ku kritike sa pridal aj konzervatívny prezidentský kandidát François Fillon, podľa ktorého je Francúzsko „v situácii virtuálnej občianskej vojny“. Zaútočil aj na podľa neho príliš optimistické vyjadrenia z čela rezortu spravodlivosti o tom, že v krajine postupne dozrievajú podmienky na zrušenie výnimočného stavu.

Le Penová je považovaná za favoritku prvého kola prezidentských volieb, v májovom finále by ju však podľa prieskumov verejnej mienky porazil aj finančným škandálom oslabený Fillon. Pravda, ten sa podľa súčasných preferencií do druhého kola nedostane cez úspešnejšieho centristu Emmanuela Macrona.

Macron na rozruch okolo útoku na Orly odpovedal konkrétnymi návrhmi, ktoré v jeho volebnom programe zatiaľ nefigurovali. Prisľúbil zvýšiť schopnosti ozbrojených zložiek na včasnú reakciu na teroristický útok, pričom prekvapujúco oznámil plán obnoviť všeobecnú brannú službu. Tá má byť krátka, ale Francúzom, šesťstotisíc mužom a ženám ročne, má zaistiť potrebný základný výcvik sebaobrany. Francúzsko zrušilo povinnú vojenskú službu pred 21 rokmi.

„Zavediem povinnú krátkodobú službu v armáde alebo v žandárstve,“ citovala Macrona agentúra AFP. „Bude sa týkať všetkých spôsobilých mladých Francúzov vo veku od 18 do 21 rokov, rovnako žien ako mužov, v trvaní asi jedného mesiaca,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Emmanuel Macron #francúzske prezidentské voľby