Hahn: Turecko súčasťou EÚ? Je to čoraz nereálnejšie

Vstup Turecka do Európskej únie je podľa eurokomisára pre susedskú politiku a rozširovanie EÚ Johannesa Hahna čoraz nereálnejší.

21.03.2017 08:25
debata (6)

Hahn to povedal pre utorkové vydanie nemeckého denníka Bild.

Turecko sa podľa Hahna už dlhší čas vzďaľuje od EÚ. Autoritárska politika tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a pripravovaná zmena ústavy smerom k prezidentskému systému znamenajú „odklon od Európy“.

Eurokomisár pre rozšírenie nevylúčil, že krajiny EÚ mohli by sa mohli čoskoro zaoberať prípadným prerušením prístupových rokovaní s Ankarou. V decembri sa síce vyslovili za ich pokračovanie, ale túto situáciu je hocikedy možné prehodnotiť na základe aktuálneho vývoja.

Hahn v súčasnosti nedáva žiadnu šancu ani zavedeniu bezvízového styku pre Turkov žijúcich v EÚ. Bezvízový styk je podľa neho vylúčený dovtedy, kým Turecko odmieta splniť hlavné prístupové kritériá, ako je napríklad úprava protiteroristického zákona, ktorý sa v súčasnej dobe používa tiež na prenasledovanie opozície a kritikov vlády.

Vzťahy medzi Tureckom a niektorými európskymi krajinami sú v už niekoľko týždňov napäté okrem iného z dôvodu odmietnutia účasti tureckých politikov na kampani pred aprílovým referendom o ústavných zmenách na ich území.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Turecko #vstup do EÚ #Johannes Hahn #prístupové rokovania