V televíznom ringu pred francúzskymi prezidentskými voľbami bodoval Macron

Stretli sa prvýkrát. Mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb sa pätica hlavných uchádzačov o Elyzejský palác prvý raz stretla zoči-voči v televíznom ringu. Slovný súboj o domácej i zahraničnej politike a ekonomike sprevádzali chvíľami útoky, emotívne zvýšené hlasy, aj ironické poznámky. Vyše trojhodinovú televíznu debatu, ktorá sa skončila po polnoci, sledovalo takmer desať miliónov Francúzov.

21.03.2017 08:38 , aktualizované: 22.03.2017 12:00
Emmanuel Macron, Macron, Foto: ,
Emmanuel Macron bol v prvej televíznej debate uchádzačov o prezidentský úrad Francúzska v ofenzíve.
debata (2)

Do akej miery debata ovplyvnila veľkú časť voličov, ktorí sú stále nerozhodnutí, je podľa pozorovateľov ťažké odhadnúť. Podľa dvoch bleskových prieskumov po skončení diskusie však Francúzov najviac presvedčil centrista a terajší favorit volieb, exminister hospodárstva vo vláde socialistov, Emmanuel Macron.

Práve na Macrona, ktorý by sa podľa prieskumov verejnej mienky mohol prebojovať do druhého kola volieb a v ňom poraziť šéfku krajnej pravice Marine Le Penovú, sa sústredili viaceré útoky. „Ešte šťastie, že tu som, inak by ste sa asi nudili,“ reagoval Macron, keď naňho útočil aj kandidát socialistov Benoit Hamon.

Bývalý bankár Macron, ktorý je spomedzi pätice uchádzačov najväčší politický zelenáč, spočiatku pôsobil v debate defenzívne. Keď však Le Penová spustila tirádu proti multikulturalizmu a Macrona obviňovala, že akoby tajne podporuje nosenie burkín, Macron prešiel do ofenzívy. Le Penovej dal najavo, že nepotrebuje, aby mu robila hovorcu. Obvinil ju, že svojimi provokáciami rozdeľuje spoločnosť a z francúzskych moslimov robí nepriateľov. „Klamete ľudí prekrúcaním pravdy,“ zdôraznil Macron.

V zahraničnej politike zaujal Macron najvýraznejší proeurópsky postoj. Kým Le Penová tvrdila, že nechce byť „vicekancelárkou Angely Merkelovej“, Macron chce s partnermi v EÚ spolupracovať, pretože je to aj v záujme bezpečnosti Francúzska a boja proti terorizmu. Na rozdiel od Le Penovej a kandidáta konzervatívcov Françoisa Fillona dal Macron tiež jasne na vedomie, že nie je kamarát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Nezávislosť, ako ju navrhujete, pani Le Penová, nás priblíži k pánovi Putinovi,“ upozornil Macron.

Proti plánom Le Penovej, aby Francúzsko vystúpilo z eurozóny, sa v debate jasne vymedzil aj Fillon. Ten však zároveň ruskú anexiu Krymu prirovnával ku Kosovu a invázii do Iraku a kritizoval migračnú politiku nemeckej kancelárky Merkelovej.

Fillon, ktorý v prieskumoch verejnej mienky padol po odhalení škandálu s fiktívnym zamestnávaním jeho ženy a dvoch detí ako poslaneckých asistentov, sa v debate snažil pôsobiť zdržanlivo. Venoval sa najmä ekonomickým otázkam. Fillon je aj formálne obvinený zo sprenevery verejných financií, pričom malo ísť o približne milión eur. Kandidatúry za pravicových Republikánov sa napriek tlaku vo vnútri strany odmietol vzdať. Túto tému moderátori debaty detailne nerozoberali. Samotný Fillon v záverečnom preslove priznal, že urobil niekoľko chýb. „Kto ich nerobí?,“ povedal zároveň.

V prieskumoch verejnej mienky figuruje Fillon na treťom mieste za Macronom, jeho postup do druhého kola vo voľbách však nie je vylúčený. Podľa niektorých komentátorov v tejto debate mohol tiež získať body práve tým, že slovný súboj prebiehal najmä medzi Le Penovou a Macronom.

V debatnej aréne boli aj dvaja zástupcovia ľavice, ktorí podľa doterajších prieskumov nemajú až také veľké šance na postup. Kandidát vládnych socialistov Benoit Hamon obhajoval svoj plán zaviesť všeobecný základný príjem, ktorý ostatní v debate označili za nerealistický. „Snívajme, snívajme,“ komentoval to Fillon. Podľa bleskového prieskumu po diskusii Francúzov zaujali skôr ironické poznámky zástupcu radikálnej ľavice Jeana-Luca Mélenchona.

Podľa francúzskych komentátorov debata nemala jasného víťaza. „Nie je tu skutočný víťaz, ani porazený,“ uviedol Laurent Neumann z televízie BFMTV. Na druhej strane ocenil, že sa začala diskusia o konkrétnych témach. „Konečne politika! Ako keby sa predsa len napokon začala kampaň… Ale pätnásť tém na päť kandidátov a tri hodiny času, to je priveľa. Úprimne, 30 sekúnd na odpoveď na otázku Ako predísť atentátom, nie je seriózne,“ komentoval.

Napriek tomu podľa prieskumov agentúr Elabe a Harris Interactive, ktoré robili po debate, najpresvedčivejšie pôsobil na ľudí centrista Macron, na opačnom konci skončil socialista Hamon. Macron svojim pokojným, ale rozhodným tónom zjavne presvedčil aj časť váhajúcich socialistov. Niekoľko hodín po skončení diskusie mu verejnú podporu vyjadrila štátna tajomníčka v rezorte životného prostredia Barbara Pompiliová, ale aj jeden z blízkych poradcov prezidenta Bernard Poignant.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Marine Le Penová #Emmanuel Macron