Ak sa starší Japonci vzdajú vodičského preukazu, budú mať lacnejší pohreb

V japonskej prefektúre Aiči začala spoločnosť, ktorá vlastní 89 pohrebných ústavov, starším vodičom ponúkať lacnejší pohreb, ak sa dobrovoľne vzdajú vodičského preukazu.

21.03.2017 08:29
debata (2)

Japonské úrady sa už dlhší čas snažia zamedziť haváriám, ktoré spôsobujú starší občania. Návrh pohrebnej spoločnosti by tak k tomuto úsiliu mal prispieť.

V posledných týždňoch v Japonsku stúpol počet automobilových havárií, pričom niektoré spôsobili starší vodiči, ktorí si pomýlili brzdu a plyn. Japonské úrady sa preto snažia presvedčiť vodičov vo vyššom veku, aby sa dobrovoľne vzdali vodičského preukazu.

K ich úsiliu prispela aj nemenovaná firma poskytujúca pohrebné služby v prefektúre Aiči, ktorá týmto vodičom sľúbila pätnásťpercentnú zľavu na pohreb, ak sa vzdajú svojho vodičského preukazu.

Stačí, keď im vodič poskytne potvrdenie z miestnej policajnej stanice, že svoj vodičský preukaz naozaj odovzdal.

V roku 2015 malo Japonsko podľa denníka The Japan Times 4,8 miliónov registrovaných vodičov, ktorým bolo viac ako 75 rokov. Oproti roku 2005 je to dvojnásobok. V rovnakom období bol taktiež zaznamenaný nárast smrteľných nehôd, ktoré spôsobili starší vodiči.

Podobné iniciatívy, ktoré majú prinútiť starších Japoncov, aby sa vzdali vodičského preukazu, existujú aj v iných častiach krajiny. Starším Japoncom napríklad ponúkajú zľavy na taxík či na vstupy do kúpeľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #pohreb #starší ľudia #vodičák