Americký súd sa po siedmich rokoch vrátil k prípadu Polanski

Súd v kalifornskom Los Angeles v pondelok - prvý krát po siedmich rokoch - pojednával kauzu svetoznámeho režiséra poľského pôvodu Romana Polanského.

21.03.2017 09:12
Roman Polanski Foto: ,
Roman Polanski chce dosiahnuť, aby mohol vstúpiť na územie USA bez rizika, že pôjde do väzenia. To mu hrozí v súvislosti s udalosťou z roku 1977, keď mal v Kalifornii pohlavný styk s maloletou.
debata (5)

Polanského právni zástupcovia sa opäť pokúšajú dosiahnuť, aby ich klient mohol vstúpiť na územie USA bez rizika, že pôjde do väzenia. To mu hrozí v súvislosti s udalosťou z roku 1977, keď mal v Kalifornii pohlavný styk s maloletou, čo sa v USA považuje za znásilnenie.

Sudca okresného súdu v Los Angeles Scott Gordon si v pondelok vypočul argumenty obhajoby i obžaloby. Polanského právnik Harland Braun naliehal na sudcu, aby naznačil, aký trest by mohol ich mandant očakávať v prípade návratu do Kalifornie s úmyslom svoj prípad definitívne uzavrieť, približuje agentúra AP.

Sudca sa však odmietol k záležitosti akokoľvek vyjadriť a uviedol len to, že vo veci vydá písomné rozhodnutie.

Žalobkyňa Michele Haniseeová, naopak, obvinila Polanského z toho, že si chce od súdu vynútiť zvláštne zaobchádzanie s ohľadom na svoj štatút medzinárodne známej celebrity. Ak si režisér naozaj želá uzavrieť svoj prípad, mal by sa pred súd dostaviť osobne a nepokúšať sa vopred ovplyvňovať jeho rozhodnutia, domnieva sa žalobkyňa.

Režisér, ktorý žije striedavo vo Francúzsku a Poľsku, by po dlhých rokoch rád navštívil hrob svojej niekdajšej manželky, herečky Sharon Tateovej, ktorú v roku 1969 zavraždili v Los Angeles stúpenci Charlesa Mansona. V prípade návratu do USA by však mohol skončiť za mrežami.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #súd #Los Angeles #súdne pojednávania #Roman Polanski