V Pekingu zaviedli automaty na výdaj toaletného papiera

Na verejných záchodoch v parku, ktorý obklopuje známy Nebeský chrám v čínskej metropole Pekingu, boli inštalované dávkovače na toaletný papier s rozpoznávaním podoby tváre. Správa parku tým chce zabrániť tomu, aby návštevníci papierom plytvali, napísal spravodajský BBC News.

21.03.2017 10:14
debata (13)

Automat na toaletný papier na záchodoch v parku najprv naskenuje tvár návštevníka a následne vydáva 60–70 centimetrový útržok papiera. Správa parku na skúšobné obdobie umiestnila na toaletách šesť takýchto automatov. S obsluhou prístroja sú návštevníkom pripravení poradiť zamestnanci parku.

Dávkovače na toaletný papier sú inštalované v priemernej výške mužov a žien a nevydajú papier znovu rovnakej osobe počas deviatich minút. Správa parku si skôr sťažovala, že mnoho ľudí si na toaletách odmotáva obrovské množstvo toaletného papiera a niektorí si ho odnášajú so sebou v taškách.

Problémy s plytvaním toaletného papiera sú vraj v parku od roku 2007. Od tohto roku je toaletný papier na záchodoch k dispozícii zdarma. Plagáty ani hlásenie, ktoré mali návštevníkov odradiť od plytvania, neuspeli.

Správa parku uviedla, že podľa prvých zistení inštalácia nových prístrojov na záchodoch pomohla. Denná spotreba toaletného papiera sa vraj znížila o 20 percent.

Nové opatrenie má však aj svoje záporné stránky. Vzhľadom na to, že naskenovanie tváre návštevníka trvá od desať do 30 sekúnd, tvoria sa pred toaletami dlhé fronty. Noviny Beijing News tiež napísal, že počas víkendu sa hneď dva prístroje pokazili.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #automat #toaletný papier