Právnik rodiny Sergeja Magnitského vypadol z balkóna

Advokát Nikolaj Gorochov, ktorý zastupuje záujmy matky právnika Sergeja Magnitského, utrpel vážne zranenia pri páde z balkóna štvrtého poschodia domu.

22.03.2017 10:01
debata (25)

Polícia však prípad nevyšetruje ako pokus o vraždu.

Policajné zdroje pre Echo Moskvy uviedli, že príčinou pádu bolo nedodržanie bezpečnostných pravidiel.

Natalia Magnitská, matka audítora Sergeja... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Rusko, Magnitsky, kauza, smrť Natalia Magnitská, matka audítora Sergeja Magnitského, ktorý zomrel v moskovskej väznici, odmieta oficiálne výsledky vyšetrovania jeho smrti.

Podľa zdroja sa právnik spolu s montérmi snažili pomocou kladky s lanom vytiahnuť vaňu na balkón štvrtého poschodia domu v meste Troick. Lano však prasklo. Gorochov je momentálne vo veľmi vážnom stave hospitalizovaný v Botkinovej nemocnici v Moskve.

Spomínaný Sergej Magnitskij bol právnikom a účtovníkom finančníckej firmy Hermitage Capital. Predstaviteľov ruského ministerstva vnútra obviňoval, že oklamali ruský štát o viac ako 200 miliónov dolárov.

Následne Magnitského zatkli a vo veku 37 rokov vo väzení zomrel. Jeho rodina tvrdí, že s ním vo väzení zle zaobchádzali. Prípad sa stal symbolom korupcie v Rusku a silne poškodil americko-ruské vzťahy

Ruská prokuratúra v roku 2013 obvinila už mŕtveho Magnitského a jeho bývalého klienta – v Londýne sídliaceho investora Williama Browdera – z daňového podvodu za 230 miliónov dolárov, ktorý sa urobil prostredníctvom dcérskych firiem Browderovej spoločnosti Hermitage Capital Management. Ľudskoprávne organizácie označili tento proces za spolitizovaný.

Gorochov pred ruskou políciou a súdmi zastupoval okrem Magnitského rodiny aj Browdera. Práve dnes sa má pred moskovským súdom konať pojednávanie vo veci odvolania Browderových advokátov proti vydaniu zatykača na Browdera v jeho neprítomnosti. Podľa stanice Echo Moskvy nie je známe, či sa na tomto pojednávaní mal zúčastniť aj Gorochov.

Zdroje v spoločnosti Hermitage Capital pre Echo Moskvy uviedli, že Gorochov sa v poslednom čase na súdoch snažil dosiahnuť potrestanie ľudí zodpovedných za Magnitského smrť, za jeho posmrtné súdne stíhanie a kládli prekážky vyšetreniu okolností jeho smrti. Tie viedli Spojené štáty k tomu, aby v roku 2012 prijali tzv. Magnitského zákon, na základe ktorého boli uvalené sankcie na asi 60 ruských vysokých štátnych úradníkov zapletených do tohto prípadu i ďalších káuz porušovania ľudských práv.

Moskva v reakcii prijala protiopatrenia. Zakázala aj adopciu ruských sirôt do USA.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Magnitskij #Nikolaj Gorochov