Trumpov človek Manafort pracoval na Putinovom vplyve

Bývalý šéf volebného štábu terajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort pred desiatimi rokmi tajne pracoval na posilnení vplyvu ruského prezidenta Vladimira Putina v niekdajších sovietskych republikách, Európe a aj v Spojených štátoch.

22.03.2017 12:52
debata (20)

V stredu o tom informovala agentúra AP, ktorá sa odvoláva na informácie, ktoré k prípadu získala.

Z dokumentov vyplýva, že Manafort pracoval pre ruského miliardára Olega Deripasku. AP poznamenala, že spomínaný materiál je v jasnom v rozpore s predchádzajúcimi vyhláseniami Trumpovej administratívy a aj Manaforta samotného o jeho väzbách na Rusko.

Manafort zrejme už v roku 2005 vypracoval tajnú stratégiu, ktorá mala v prospech Putinovej vlády ovplyvniť politiku, obchodovanie a spravodajstvo v USA, Európe a v bývalých sovietskych republikách.

Deripaska, ktorý plány dostal, následne na začiatku roka 2006 poskytol Manafortovi zmluvu s ročnou odmenou desať miliónov dolárov, vypovedali podľa AP svedkovia s tým, že Manafort s Deripaskom obchodovali najmenej do roku 2009.

„Sme presvedčení, že tento model môže slúžiť k značnému prospechu Putinovej vlády, ak bude využitý na tých správnych úrovniach,“ citovala AP Manafortov list Deripaskovi z roku 2005.

Manafort v liste ďalej uvádza, že spomínaný plán otvára veľké možnosti pre Putinovu vládu a to nielen pre politiku v rámci Ruska, ale aj v zahraničí.

Manafort agentúre AP potvrdil, že pre Deripasku v rôznych krajinách pracoval a že táto spolupráca bola nespravodlivo vyhodnotená ako súčasť kampane, ktorej cieľom bolo aktérov pošpiniť.

Uviedol tiež, že súčasťou spolupráce nebolo hájenie ruských politických záujmov. AP poznamenala, že zo získaných dokumentov nie je jasné, v akom rozsahu Manafort pre Deripasku nakoniec naozaj pracoval.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #Oleg Deripaska #Donald Trump #Paul Manafort