Kórea začala vyťahovať potopený trajekt Sewol, na ktorom zahynulo 295 ľudí

Juhokórejskí robotníci v stredu zahájili operáciu, ktorej cieľom je vyzdvihnúť z mora havarovaný trajekt Sewol. Ten sa potopil pred takmer tromi rokmi.

22.03.2017 16:01
Sewol Foto:
Juhokórejskí robotníci začali v stredu testovať, či môžu začať dvíhať 6800 ton vážiaci trajekt Sewol, ktorý sa potopil v roku 2014.
debata

Na palube zahynulo viac ako 300 ľudí – väčšinou študentov na školskom výlete. Telá 295 obetí sa podarilo nájsť, deväť je naďalej nezvestných. Ich príbuzní dúfajú, že by sa telá mohli nájsť vo vnútri vraku.

Trajekt Sewol, ktorý sa potopil v apríli 2014, doteraz ležal na ľavom boku v hĺbke asi 40 metrov pod hladinou. V posledných mesiacoch ho potápačské tímy podkladali systémom kovových nosníkov.

V utorok robotníci pod Sewol podsunuli 66 káblov, aby mohli trajekt nadvihnúť.

Vo štvrtok má byť nad hladinou

Juhokórejské ministerstvo pre oceány a rybolov verí, že sa do štvrtkového dopoludnia miestneho času robotníkom podarí vytiahnuť hornú časť trajektu približne 13 metrov nad hladinu mora.

Pre úspech operácie ale bude dôležité, či more a počasie zostane prieznivé.

Robotníci by následne mali začať nakladať vrak na čiastočne ponorené plavidlo určené na prepravu ťažkých nákladov. Toto plavidlo dopraví trajekt do prístavu. Celý proces, vrátane odčerpanie paliva a vody z trajektu, potrvá asi niekoľko dní.

Kritika na kapitána a personál

Tragédia trajektu Sewol vyvolala v Južnej Kórei vlnu smútku, ale aj hnevu nad záchrannou akciou, ktorá podľa kritikov bola zo strany úradov pomalá a zle zorganizovaná.

Na palube trajektu bolo 476 ľudí, keď sa pri juhozápadnom pobreží krajiny potopil. Nešťastie s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo preťaženie plavidla a zle upevnený náklad.

Značný diel kritiky padol na kapitána lode a členov jej posádky. Väčšina z nich, vrátane kapitána, z potápajúceho sa plavidla utiekla v čase, keď boli stovky cestujúcich uväznených v lodi.

Navyše najprv nariadili ľuďom na trajekte zotrvať na svojich miestach. Výzvu na evakuáciu vydali neskoro, keď sa už cestujúci v podpalubí nemohli dostať z lode. Súd poslal kapitána a niektorých členov posádky na desiatky rokov do väzenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #potopenie #trajekt Sewol #Sewol