Ukrajina na tri roky zakázala ruskej účastníčke Eurovízie vstup na svoje územie

Ruská občianka Julija Samojlovová, ktorá má Rusko v máji v Kyjeve reprezentovať na pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie, má na tri roky zakázaný vstup na Ukrajinu.

22.03.2017 16:16
debata (401)

Zákaz vydala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Informovala o tom v stredu agentúra Interfax-Ukrajina, ktorá sa odvolala na facebookovú stránku hovorkyne SBU Oleny Hitľanskej.

Správy o tom, že SBU pripravuje dokument o zákaze vstupu Samojlovovej na Ukrajinu, sa v médiách už objavili. V stredu o tom na brífingu v Kyjeve hovoril aj vedúci kancelárie šéfa SBU Oleksandr Tkačuk.

Tkačuk zároveň dodal, že SBU si je vedomá dôsledkov zákazu i povolenia vstupu Samojlovovej na Ukrajinu. Kým zákaz môže vyvolať negatívnu reakciu EÚ, schválenie jej návštevy na Ukrajine môže mať za následok ostré protesty zo strany ukrajinských radikálov.

Zákaz vstupu pre Samojlovovú súvisí s jej vystúpením na koncerte, ktorý sa na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove konal v roku 2015. Podľa uznesenia ukrajinskej vlády musia mať cudzinci osobitné povolenie na návštevu polostrova, takže Samojlovovej návšteva tam bola porušením právnej normy.

Samotná speváčka označila za smiešne vyhrážky, že jej Ukrajina zakáže vstup na svoje územie.

V súvislosti s tým hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že Moskva pochybuje, že by bola možnosť vymeniť ruského zástupcu v pesničkovej súťaži, ak by Ukrajina uskutočnila svoje vyhrážky ohľadom vstupu Samojlovovej.

Samojlovová má na Eurosongu v Kyjeve súťažiť s piesňou Flame is Burning. Agentúra RIA Novosti pred nedávnom napísala, že Julija je od detstva na vozíčku. Trpí spinálnou amyotrofiou – Werdnig-Hoffmannovou chorobou.

Vyhrala niekoľko regionálnych i celoštátnych speváckych súťaží. Bola aj finalistkou ruskej verzie súťaže X Factor, kde skončila na druhom mieste a získala osobitnú cenu ruskej speváckej divy Ally Pugačovovej. Spievala aj na otváracom ceremoniáli paralympijských hier v roku 2014 v Soči.

401 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Eurovízia #Ukrajina #Julija Samojlovová