Svet reaguje na útok v Londýne: Terorizmus je absolútne zlo

Poprední svetoví politici vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda alebo predsedu Európskej rady Donalda Tuska vyjadrili po zrejmom teroristickom útoku v Londýne Británii podporu a solidaritu.

22.03.2017 20:04 , aktualizované: 23.03.2017 10:42
debata (61)

S britskou premiérkou Theresou Mayovou už telefonicky hovoril aj americký prezident Donald Trump, informoval Biely dom.

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer na tlačovej konferencii londýnsky útok odsúdil. Trump sa podľa neho necháva informovať o vývoji situácie v britskej metropole. V rozhovore s premiérkou Mayovou americký prezident podľa Spicera ocenil rýchlu reakciu britskej polície a záchranných zložiek.

Všetko o útoku v Londýne čítajte v článku: Teroristický útok v Londýne si vyžiadal štyroch mŕtvych a 20 zranených

Francúzsko vie, ako britský ľud trpí

Londýn uistil o „plnej podpore“ USA pri vyšetrovaní atentátu. Už pred Trumpom vyjadril Britom sústrasť aj americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý sa v stredu zúčastnil vo Washingtone konferencie o boji proti terorizmu.

„Terorizmus sa týka nás všetkých,“ uviedol francúzsky prezident. Británii vyjadril podporu a solidaritu. „Francúzsko, ktoré bolo v poslednej dobe tak silno zasiahnuté terorizmom, vie, ako britský ľud dnes trpí,“ dodal Hollande. K boju proti terorizmu je podľa neho nutné spolupracovať na európskej, ale aj vyššej úrovni.

Merkelová: Stojíme pevne proti terorizmu

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve už skôr uviedol, že medzi zranenými z londýnskeho útoku sú aj traja študenti francúzskej strednej školy. Nový francúzsky minister vnútra Matthias Fekl označil atentát v Londýne za útok „na baštu demokracie“.

Solidaritu britskému ľudu vyjadrila a pomoc Londýnu v boji proti terorizmu sľúbila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Aj keď pozadie týchto činov ešte nie je celkom jasné, hovorím za Nemecko a jeho občanov: V boji proti akejkoľvek forme terorizmu stojíme pevne a rozhodne na strane Británie,“ uviedla. V myšlienkach som s britskými priateľmi a všetkými ľuďmi v Londýne, dodala kancelárka.

„Správy o vražednom útoku v Londýne mnou otriasli,“ uviedol tiež nový nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Nemecké ministerstvo zahraničia uviedlo, že je v úzkom kontakte so svojím veľvyslanectvom v Londýne a snažia sa zistiť, či nie sú medzi zranenými aj Nemci.

Rusko nerozdeľuje terorizmus do kategórií

„V myšlienkach som s obeťami útoku. Európa stojí pevne po boku Spojeného kráľovstva v boj) proti terorizmu a je pripravená pomôcť,“ uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk.

Britániu o podpore svojej krajiny ubezpečil tiež taliansky premiér Paolo Gentiloni. Útoky odsúdili aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a kancelár Christian Kern.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová vyjadrila sústrasť príbuzným obetí útokov a zdôraznila potrebu medzinárodnej spolupráce v boji proti terorizmu. „Nerozdeľujeme terorizmus do kategórií. Považujeme ho za absolútne zlo. V tomto okamihu sú – ako vždy – naše srdcia s britským ľudom, cítime ich bolesť a znovu hovoríme o potrebe bojovať s týmto zlom,“ uviedla hovorkyňa.

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull vo štvrtok povedal, že v reakcii na útoky v Londýne bola posilnená policajná prítomnosť v budove austrálskeho parlamentu.

Turnball vyjadril Britom úprimnú sústrasť a rozhodnú podporu Austrálie a zdôraznil, že obe krajiny sú neochvejnými spojencami vo vojne s terorizmom.

„Útok na britský parlament je útokom na parlamenty, slobodu a demokraciu všade,“ zdôraznil Turnbull.

Le Penová: Útok potvrdzuje nutnosť kontrol na hraniciach

Teroristický útok v Londýne potvrdzuje nutnosť obnoviť kontrolu na národných hraniciach a vyhnať zradikalizovaných cudzincov, uviedla vo štvrtok kandidátka prezidentských volieb vo Francúzsku Marine Le Penová.

Podľa Le Penovej má teraz svet dočinenia s novou formou „nízkorozpočtového terorizmu“, keď páchatelia konajú osamotene.

Le Penová v rozhovore podčiarkla, že pre boj s terorizmom je nutná spolupráca všetkých krajín sveta, a dodala, že francúzske spravodajské služby musia pracovať so sýrskymi a alžírskymi.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #teroristický útok #hrozba teroristických útokov #teror v Londýne