Szydlová pripustila, že Poľsko nepodpíše vyhlásenie z rímskeho summitu EÚ

23.03.2017 14:58

Poľská premiérka Beata Szydlová vo štvrtok pripustila, že Poľsko možno nepodpíše záverečné vyhlásenie z nadchádzajúceho summitu EÚ v Ríme, ak v ňom nebudú klauzuly, ktoré Varšava považuje za zásadné.

Vo vysielaní poľskej televízie TVN24 Szydlová dnes ráno uviedla, že „ak nebudú prijaté pre Poľsko prioritné postuláty, nepodpíšeme rímsku deklaráciu,“ ktorá má naznačiť ďalší vývoj v Európskej únii po odchode Británie.

Poľská premiérka vysvetlila, že pre Poľsko je „dôležitá jednota EÚ, jej obrana v tesnej súčinnosti s NATO, posilnenie role národných parlamentov a zachovanie noriem spoločného trhu, ktoré nemajú rozdeľovať, ale spájať.“ Tieto štyri priority by mali byť v záverečnom vyhlásení, aby ho Poľsko podpísalo, spresnila Szydlová.

Konštatovala tiež, že „s týmto summitom (v Ríme) sa spájali veľké nádeje. Mal byť prelomový, mal byť začiatkom novej epochy. Teraz v EÚ taká klíma nie je. EÚ je v takej hlbokej kríze, že nie je pripravená prijímať dôležité rozhodnutia.“

Szydlovej slová o nutnosti jednoty v Európe sú reakciou na návrh, ktorý sa v rámci tlmenia dôsledkov odchodu Británie snažia presadiť lídri Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska. Jeho podstatou je vytvoriť v rámci EÚ skupiny členských štátov, ktoré by napredovali odlišným tempom.

Túto myšlienku tento týždeň opäť rozhodne odmietol predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski.

V rozhovore, ktorý tento týždeň zverejnil poľský konzervatívny týždenník W Sieci, Kaczyňski uviedol, že Poľsko nemôže akceptovať viacrýchlostnú EÚ, pretože by to poškodilo jeho postavenie ako krajiny a mohlo by viesť dokonca k vykázaniu Poľska z EÚ.

Kaczyňski avizoval, že na tohtotýždňovom stretnutí šéfov štátov a vlád členských krajín Európskej únie pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv bude Poľsko obhajovať svoje záujmy s „plným odhodlaním.“

Poľsko sa nedávno dostalo do ďalšieho sporu s EÚ, keď sa rozhodne postavilo proti návrhom ohľadom dvojrýchlostnej Európskej únie, ako aj proti znovuzvoleniu Donalda Tuska za predsedu Európskej rady.

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#EÚ #Poľsko #Rím #summit EÚ #Beata Szydlová