CDU sa stala jasným víťazom krajinských volieb v Sársku

Kresťanskí demokrati nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zvíťazili dnes podľa prvých prognóz s výrazným náskokom vo voľbách v spolkovej krajine Sársko, ktoré sú považované za dôležitý test pred tohtoročnými voľbami do Spolkového snemu.

26.03.2017 19:45
debata (31)
Podľa údajov verejnoprávnej televízie ZDF sa Kresťanskodemo­kratickej únii Nemecka (CDU) podarilo poraziť konkurenčnú Sociálnodemokra­tickú strany Nemecka (SPD) v pomere 40 ku 30 percentám odovzdaných hlasov. Nenapĺňajú sa tak nádeje sociálnych demokratov pod vedením nového predsedu Martina Schulza, že prostredníctvom krajinských volieb posilnia svoju pozíciu pred septembrovým rozhodovaním voličov o novom zložení Bundestagu. Podľa prognózy ZDF budú výsledky dnešných krajinských volieb v Sársku úspechom aj pre pravicovo-populistickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). S odhadovaným ziskom šiestich percent hlasov by totiž prekonala hranicu pre vstup do regionálneho parlamentu už v 11. zo 16 spolkových krajín Nemecka.

V súlade s očakávaniami zrejme z krajinského snemu vypadli Zelení, keďže tentoraz nemali vo voľbách potrebnú päťpercentnú podporu.

Sársko je s necelým miliónom obyvateľov jednou z najmenších spolkových krajín Nemecka.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Sársko