UNICEF: V Jemene je až pol milióna detí v ohrození života

Pre vojnu, hlad, chorobámy a chudobu je v Jemene v ohrození života približne 462-tisíc detí. Od začiatku konfliktu v roku 2014 ide o nárast o 200 percent. S odvolaním sa na Detský fond OSN (UNICEF) o tom informovala agentúra DPA.

27.03.2017 07:59
jemen Foto: ,
Konflikt medzi jemenskou sunnitskou vládou a menšinovými šiitmi trvá od roku 2014 a doteraz si vyžiadal najmenej 10-tisíc ľudských životov. Na snímke distribúcia jedla v meste Saná.
debata (8)

Akútna podvýživa v najchudobnejšej krajine na Blízkom východe je dôsledkom nedostatku potravín a kolapsu dodávok vody v mnohých mestách. Mnohým rodičom nezostáva než sa zadlžiť, aby mohli svojim deťom kúpiť niečo na jedenie.

Okolo dvoch miliónov detí nechodí do školy, pretože je to nebezpečné alebo musia pracovať. Zo zúfalstva rodičia často dovoľujú, aby milície regrutovali stále mladších chlapcov a dievčatá sa vydávali v útlom veku.

Konflikt medzi jemenskou sunnitskou vládou prezidenta Abdara Mansúra Hádího a menšinovými šiitmi trvá od roku 2014 a doteraz si vyžiadal najmenej 10-tisíc ľudských životov.

Vládne jednotky majú teraz pod kontrolou zhruba 70 percent územia na juhu a východe krajiny, povstalci ovládajú severozápad vrátane metropoly Saná. Dočasným sídlom vládnych úradov je preto teraz Aden.

Od jari 2015 pomáha vládnym jednotkám medzinárodná koalícia na čele so Saudskou Arábiou, šiitských povstalcov podporuje Irán. Chaos v krajine využíva teroristická sieť al-Kájda, ktorej bojovníci útočia najmä na vládne jednotky a snažia sa dobývať územia na juhu krajiny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Unicef #humanitárna katastrofa