Lavrov kritizuje Západ za reakciu na Navaľného protesty

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok kritizoval západné štáty za ich reakciu na zhromaždenia proti korupcii, ktoré sa v nedeľu konali vo viacerých veľkých mestách Ruska, ako aj za výzvy na prepustenie osôb zadržaných počas týchto nepovolených protestov.

27.03.2017 15:15
debata (135)

Lavrov v tejto súvislosti podľa agentúry RIA Novosti spomenul „notoricky známy dvojaký meter“. Vysvetlil, že si nepamätá, že „by si niekto robil obzvlášť veľké starosti kvôli tým rozhodnutiam, ktoré boli nie tak dávno prijaté v Rakúsku, Holandsku, Nemecku, kde úrady zakázali konanie istých mítingov“.

Západ je rovnaký ako Rusko

Tieto krajiny nedávno nepovolili tureckým politikom účasť na mítingoch pre tureckú diaspóru, na ktorých chceli agitovať na podporu referenda o zmenách v tureckej ústave.

Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že úrady ruských miest, ktoré mítingy proti korupcii nepovolili, postupovali v súlade so svojimi právomocami podľa ústavného a zákonného rámca.

Na margo zadržaných osôb Lavrov pripomenul, že rovnako postupuje aj polícia západných krajín, keď ide o účastníkov nepovolených verejných zhromaždení.

Taliansko vyzvalo prepustiť zadržaných

„Na rad prídu aj obušky aj slzotvorný plyn,“ vyhlásil Lavrov, ktorý apeloval riadiť sa v takýchto prípadoch spoločnými štandardmi, vrátane tých, ktoré sú „zakotvené v medzinárodnom pakte o občianskych a politických právach“.

Lavrov komentoval reakciu Západu na najnovší vývoj v Rusku po dnešnom spoločnom rokovaní s talianskym rezortným kolegom Angelinom Alfanom. Ten uviedol, že si ctí zákony Ruska i ruskú ústavu.

Dodal však, že „nemôže nesúhlasiť s postojom vyjadreným Európskou úniou“, ktorá v pondelok – podobne ako USA – vyzvala na prepustenie zadržaných počas nedeľných demonštrácií v Rusku.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #západ #demonštrácia #Sergej Lavrov #Alexej Navaľnyj