Polícia nemá dôkazy o napojení Masooda na Islamský štát

Britská Metropolitná polícia nemá nijaké dôkazy o tom, že Khalid Masood bol v spojení s extrémistickou organizáciou Islamský štát alebo al-Kajdá.

27.03.2017 19:42 , aktualizované: 19:57
debata (9)

Masood minulú stredu zabil v Londýne troch civilistov a policajta.

Podľa Metropolitnej polície neexistujú ani dôkazy o tom, že Masood sa zradikalizoval počas pobytu vo väzení v roku 2003. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News.

Masood v aute typu SUV najprv zrážal v stredu chodcov na londýnskom Westminsterskom moste a následne sa pokúšal vtrhnúť do areálu britského parlamentu, kde na smrť dobodal policajta. Iní policajti útočníka zastrelili. Pri teroristickom čine prišli o život štyria ľudia a desiatky utrpeli zranenia.

Šokoval matku

Matka Khalida Masooda v pondelok uviedla, že ju synov čin šokoval, zarmútil a ohromil.

„Odkedy som sa dozvedela, že páchateľom je môj syn, preliala som za ľudí, ktorých sa táto udalosť dotkla, more sĺz,“ napísala vo vyhlásení zverejnenom britskou políciou Masoodova matka Janet Ajaová.

Dodala, že synove činy neschvaľuje a nezdieľa presvedčenie, ktoré ho k útoku priviedlo.

Masood sa narodil v roku 1964 v juhoan­glickom grófstve Kent ako Adrian Elms a meno Adrian Ajao prijal po svojom otčimovi, za ktorého sa jeho matka vydala, keď bol dieťaťom. Meno Khalid Masood začal podľa polície používať v roku 2005.

Janet Ajaová v súčasnosti žije vo vidieckej oblasti Walesu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #al-Káida #Khalid Masood