Putin zaželal Vučičovi úspech v srbských voľbách

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v Moskve prijal srbského premiéra Aleksandara Vučiča, ktorého podľa ruskej tlače tiež jednoznačne podporil ako kandidáta na prezidenta. Novú hlavu štátu budú Srbi voliť 2. apríla.

27.03.2017 20:26
debata (18)

„Vieme, že onedlho budú v Srbsku prezidentské voľby. Prajeme úspech existujúcej vláde,“ povedal Putin podľa denníka Kommersant po rokovaní s premiérom, ktorý je kandidátom svojej strany na šéfa štátu.

Putin tiež ocenil rast vzájomného obchodu o 40 percent v uplynulom roku, aj keď sami srbskí novinári si podľa Kommersantu sťažovali na stagnujúcu ekonomiku a chabé ruské investície.

Kommersant poznamenal, že žiadny z kandidátov na srbského prezidenta nie je protiruský, avšak len jeden z nich mohol pricestovať do Moskvy pre podporu, ktorú Putin vôbec nemusel vysloviť, a to tým skôr, že Vučič nedávno opäť označil anektovaný Krym za súčasť Ukrajiny.

„Nezostáva než dúfať v obdobnú láskavosť, teda že aj nový režim v Srbsku po aprílových voľbách podporí Vladimira Putina pri nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Rusku,“ poznamenal s viditeľnou iróniou Kommersant.

„Pozrite, v Kremli teraz schvaľujú budúcich prezidentov – a dokonca aj (nemecká kancelárka) Angela Merkelová sa zapísala na máj,“ zažartoval populárny ruský denník Komsomolskaja samozrejme ohľadom návalu prezidentských kandidátov u Putina.

Veď po pohlavárovi neuznaného Južného Osetska Leonidovi Tibilovovi a vodkyni francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovej je Vučič v posledných dňoch už tretím zahraničným vodcom, ktorý do Moskvy zavítal v predvečer volieb vo svojej krajine.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Srbsko #Vladimir Putin #Aleksandar Vučič