Škótsky parlament schválil nové referendum o nezávislosti

Škótsky parlament vyslovil súhlas s vypísaním nového referenda o nezávislosti Škótska od Británie. Výsledok hlasovania regionálneho parlamentu poskytol mandát prvej ministerke Nicole Sturgeonovej, aby sa s Londýnom dohodla na podmienkach a termíne nového plebiscitu, ktorý by sa podľa návrhu Edinburghu mal konať medzi jeseňou 2018 a jarou 2019.

28.03.2017 07:53 , aktualizované: 20:55
Nicola Sturgeonová Foto: ,
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová má v pláne vypísať druhé referendum o odchode Škótska zo Spojeného kráľovstva na prelome roku 2018 a 2019.
debata (55)

Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej už skôr dala na vedomie, že konania referenda do ukončenia výstupových rozhovorov s Európskou úniou nepripadá do úvahy. To po hlasovaní zopakoval aj britský minister pre Škótsko David Mundell.

Za konania nového referenda sa v škótskom parlamente vyslovilo 69 poslancov, proti ich bolo 59.

„Budúcnosť Škótska musí byť v škótskych rukách,“ povedala v parlamente Sturgeonová. Škóti podľa nej musia dostať šancu, aby o svojom osude rozhodli skôr, ako Británia vystúpi z Európskej únie. Britská vláda v stredu oficiálne požiada Brusel o aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa výstupový proces začne.

Londýn je proti

Mayová v polovici marca vyhlásila, že na ďalšie referendum o nezávislosti Škótska teraz nie je ten správny čas. „Teraz by sme mali spolupracovať, aby sme vyjednali správnu dohodu pre Škótsko, správnu dohodu pre Spojené kráľovstvo,“ povedala. Preto tiež sa Sturgeonovou o ďalšom plebiscite nemieni teraz vôbec diskutovať. Postoj britskej vlády zopakoval Mundell.

„Nezačne sa žiadne rokovanie (so škótskou vládou), kým sa proces brexitu neskončí,“ povedal Mundell. „Voči obyvateľom Škótska by bolo nespravodlivé pýtať sa ich, aby urobili tak zásadné rozhodnutie bez potrebných informácií o našom budúcom vzťahu s Európou či o tom, ako by nezávislé Škótsko vyzeralo,“ citovala reakciu britskej vlády agentúra Reuters.

Sturgeonová je však presvedčená, že teraz má nespochybniteľný mandát viesť rozhovory o novom referende. Varovala tiež, že by snaha brániť vôľu Škótska bola demokraticky neobhájiteľná. Ešte pred hlasovaním povedala, že nestojí o konfrontáciu s britskou vládou, ale usiluje sa o rozumnú diskusiu.

„Dúfam, že britská vláda bude rešpektovať vôľu tohto parlamentu. Ak áno, tak do rozhovorov vstúpim s dobrou vierou a s ochotou ku kompromisu,“ povedala šéfka škótskej vlády. Dodala, že ak Londýn volanie Edinburghu nevypočuje, chce sa v spolupráci so škótskym parlamentom dohodnúť na takom postupe, aby škótska vláda mohla presadiť vôľu škótskeho zákonodarného zbo­ru.

Nové referendum

Škótska národná strana (SNP) prvej ministerky Sturgeonovej sa usiluje o nezávislosť od zvyšku Británie dlhodobo. Prvé referendum o odštiepení v roku 2014 však vyhrali priaznivci zotrvania vo zväzku s Anglickom, Walesom a Severným Írskom. Po minuloročnom plebiscite o takzvanom brexite však môže byť pozícia škótskych separatistov silnejšia. V Škótsku sa totiž väčšina obyvateľov vyslovila za zotrvanie v EÚ.

Po minuloročnom referende o budúcnosti Británie v EÚ potom v prieskumoch verejnej mienky skutočne výrazne prevážili zástancovia nezávislého Škótska, teraz sa situácia podľa BBC opäť ustálila približne na výsledkoch plebiscitu z roku 2014, keď za rozluku s Londýnom hlasovalo menej ako 45 percent voličov. Aktuálne sondáž inštitútu Ipsos Mori udáva, že pomer priaznivcov a odporcov Spojeného kráľovstva je v Škótsku vyrovnaný.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #Škótsko #Nicola Sturgeonová #Theresa Mayová