Britská premiérka Mayová sa trápi, ako spojiť kráľovstvo

Ešte ani nezačala a už sa jej to rúca pod rukami. Britská premiérka Theresa Mayová sa pár hodín pred spustením procesu brexitu snažila upokojiť škótsku premiérku Nicolu Sturgeonovú.

28.03.2017 09:08
debata (8)

Paradoxne Mayová krátko pred začiatkom procesu vystúpenia Británie z EÚ odkazovala všetkým štyrom častiam Spojeného kráľovstva, že majú zostať spolu, a keď budú jednotnejší, budú silnejší.

Sturgeonová totiž Mayovej už dávnejšie odkázala, že ak sa bude pri vyjednávaní brexitu správať k európskym partnerom tak ako ku Škótsku, tak to s Britániou nedopadne dobre. Škótsko chce aj preto nové referendum o nezávislosti od Británie. Referendum už spomínajú aj proírski nacionalisti v Severnom Írsku. Väčšina obyvateľov Škótska aj Severného Írska vlani referende hlasovala za zotrvanie Británie v EÚ.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová (vľavo) sa... Foto: Reuters, RUSSELL CHEYNE
Nicola Sturgeonová, Theresa Mayová Škótska premiérka Nicola Sturgeonová (vľavo) sa stretla s britskou premiérkou Theresou Mayovou v glasgovskom hoteli.

Mayová má odštartovať dvojročný proces brexitu zajtra. Pod tlakom odporcov brexitu však ešte v pondelok vycestovala do Škótska. Škótsko hneď po šokujúcom výsledku referenda žiadalo zachovanie čo najužších vzťahov s EÚ, ale aj možnosť hovoriť do procesu vyjednávania či aspoň zohľadniť v ňom záujmy Škótska.

Mayová však dlho odmietala prezradiť, aké má predstavy o budúcich vzťahoch Británie s EÚ. Keď naznačila, že v krajnom prípade sa vzdá aj ekonomicky mimoriadne dôležitého prístupu na spoločný trh EÚ, hlasy za nezávislosť nabrali v Škótsku na sile.

Ťahať spolu dáva väčšiu istotu, že dosiahneme najlepšiu možnú dohodu pre celé Spojené kráľovstvo.
Theresa Mayová, britská premiérka

Škótsky parlament bude v utorok hlasovať o požiadavke na vypísanie nového referenda o nezávislosti. To by sa podľa predstáv Sturgeonovej malo konať na jeseň budúceho roka alebo na jar 2019 – teda v čase, keď budú známe podmienky vystúpenia Británie z EÚ, ale ešte pred samotným brexitom. S vyhlásením referenda musí súhlasiť Londýn, ten plebiscit v Škótsku ešte pred brexitom odmieta.

Mayová pred stretnutím so Sturgeonovou vyhlásila, že svoj názor nezmenila. „Teraz nie je čas hovoriť o druhom referende o nezávislosti Škótska,“ povedala s tým, že teraz sa treba sústrediť na vyjednávanie brexitu. „Ťahať spolu dáva väčšiu istotu, že dosiahneme najlepšiu možnú dohodu pre celé Spojené kráľovstvo,“ vyhlásila Mayová.

Podľa denníka Guardian sa v osobitnom prejave chystala zdôrazniť, že štyri národy Spojeného kráľovstva, keď pracujú spoločne, sú „nezastaviteľná sila“. BBC zas uviedla, že britská premiérka mala ubezpečovať, že chce „budovať jednotnejší národ“ a podľa niektorých zdrojov zvažuje, že po brexite dostane regionálna samospráva v Škótsku viac právomocí pri rozhodovaní o svojich záležitostiach.

To, čo pri vyjednávaniach o budúcich vzťahoch s EÚ žiada Škótsko, Mayová zatiaľ avizuje len v prípade Severného Írska. Teda – že pri rokovaniach jej bude prioritne záležať na tom, aby Severnému Írsku zostala colná únia i voľný pohyb tovaru a osôb cez hranicu s Írskom – členským štátom EÚ.

Situácia v Severnom Írsku sa skomplikovala aj v dôsledku rozpadu tamojšej regionálnej vlády, ktorú na základe mierovej dohody tvoria spoločne proírski republikáni a probritskí unionisti. Problém nevyriešili ani nedávne predčasné voľby. V nich utrpeli výrazné straty probritskí radikáli, ktorí vlani v referende viedli kampaň za brexit a, naopak, posilnila sa radikálna proírska strana Sinn Féin, ktorá začala vyzývať na referendum o zjednotení sa s Írskom.

V pondelok večer vypršal termín na dohodu o zostavení spoločnej vlády. Sinn Féin však už v nedeľu večer oznámila, že do tejto vlády nepôjde, kým nebude vyšetrený korupčný škandál ich rivalov. Minister pre Severné Írsko James Brokenshire by tak mal rozhodnúť, či vyhlási ďalšie voľby, alebo dočasne opäť zavedie priamu správu Londýna nad Severným Írskom, čo je v tejto provincii po vyše 30 rokoch konfliktu citlivá vec.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #Nicola Sturgeonová #Brexit #Theresa Mayová