Po cyklóne Debbie trvá v Austrálii nebezpečenstvo záplav

Austrálski vojaci a záchranári v stredu zamierili do oblastí postihnutých utorkovým cyklónom Debbie.

29.03.2017 08:41
jachta, cyklón Foto:
Miestna obyvateľka prechádza po pláži okolo jachty, ktorú na pobrežie pri meste Airlie Beach v severnom Queenslande vyvrhol cyklón Debbie.
debata (1)

Boli pri ňom zranení traja ľudia, ale v pobrežných mestách štátu Queensland víchor napáchal veľké materiálne škody, odrezal desiatky tisíc domácností od prúdu a priniesol silný dážď, ktorý zvyšuje nebezpečenstvo záplav.

Úrady vyzvali občanov, aby sa vyhýbali cestám a nevystavovali sa riziku, že uviaznu v prívaloch vody. Podľa záchranárov teraz pôsobí najväčšie obavy práve riziko záplav.

Debbie sa prihnala na Queenslandské pobrežie v utorok ako cyklón štvrtého stupňa, čo je druhý najvyšší. Sprevádzal ho víchor presahujúci rýchlosť 260 kilometrov za hodinu a evakuovaných pred ním bolo 25-tisíc osôb. Teraz postupuje už v menšej sile na západ ďalej na pevninu.

Zranených môže pribudnúť

„Mnoho ľudí v stredu vstáva a vidí, aké škody búrky v ich mestách napáchali,“ oznámila guvernérka štátu Queensland Annastacia Palaszczuková. Požiadala poisťovacie spoločnosti, aby s ľuďmi „zaobchádzali s úctou“. Potvrdila zranenia troch ľudí, ale povedala, že ďalšie môžu pribudnúť.

Počíta sa s tým, že niektorí zranení nemajú spojenie so záchranármi. Bez prúdu je viac ako 63-tisíc domácností.

Nad Queenslandom v stredu lietali vrtuľníky a v mestách sa objavili vojaci, ktorí majú začať s obnovou infraštruktúry. Záchranárov dopravujú do odľahlých miest letecky.

Škody budú veľké

Podľa zástupcu veliteľa Queenslandskej polície Steva Gollschewskiho boli najviac postihnuté mestá Bowen, Airlie Beach, Proserpine a Collinsville. S nimi a tiež s ostrovmi Whitsunday nadväzuje polícia spojenie len veľmi ťažko.

Premiér Malcolm Turnbull povedal, že škody budú veľké, najmä u starších budov. Vyzval vládne organizácie, banky a poisťovne, aby sa spojili a pomohli škody opraviť. „Najdôležitejšie je zostať v bezpečí a riadiť sa pokynmi úradov,“ povedal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #cyklón #Debbie #Queensland