Svet zatiaľ ignoruje honbu na moslimov v Barme

Zjednodušene sa dá konštatovať, že ide o vojnu barmských budhistických mníchov proti moslimskej menšine tzv. Rohingov. Postupne sa k mníchom a nacionalistom pridala v októbri 2016 aj armáda.

29.03.2017 10:18
debata (17)

Oficiálne reagovala na prepadnutie policajnej stanice na hranici s Bangladéšom, v ktorom dnes živorí v utečeneckých táboroch viac ako 300-tisíc Rohingov. A z Rangúnu im odkazujú, aby sa ani nevracali.

Podľa OSN výsledkom je, že Rohingovia patria medzi najprenasledo­vanejšie menšiny na svete. Napriek tomu, že stáročia žijú v Barme, považujú ich za nelegálnych prisťahovalcov zo susedného Bangladéša a väčšina z nich nemá žiadne štátne občianstvo.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Aung Shine Oo
Aun Schan Su Ťij, Barma, Rodrigo Duterte, Filipíny Filipínsky prezident Rodrigo Duterte (vľavo) a barmská šéfka diplomacie, ministerka prezidentského úradu a štátna konzultantka pre Barmu Aun Schan Su Ťij, ktorá je zároveň aj držiteľkou Nobelovej ceny za mier.

Pred očami Aun Schan Su Ťij

„To, čo sa deje, nie je ničím iným ako genocídou a svetová verejnosť sa tvári, že nič nevidí. Neodkladne treba vytvoriť medzinárodnú komisiu, ktorá vyšetrí fakty týkajúce sa porušenia ľudských práv moslimských Rohingov,“ povedala pre agentúru Anadolu Ambija Parvínová z Európskej rady moslimov Rohingov, reagujúc na pokračujúce vraždenie, znásilňovanie žien a dievčat a vypaľovanie moslimských obydlí.

A to všetko pred očami Aun Schan Su Ťij, barmskej političky, nositeľky Nobelovej ceny za mier, ikony Západu boja za ľudské práva a demokraciu. Po voľbách sa stala šéfkou diplomacie, ministerkou prezidentského úradu a štátnou konzultantkou pre Barmu. Je vlastne premiérkou.

Su Ťij: Nafúknutý problém

Formálna žiadosť Su Ťij o nápravu terorizovania moslimov sotva zatieni jej výroky z minulosti citované časopisom Economist. Podľa nich ide o „nafúknutý problém“, a navyše je to „vnútornou vecou Barmy a netýka sa svetového spoločenstva“. Pritom bývalej bojovníčke za demokraciu neprekážalo, keď moslimom odobrali právo hlasovať v posledných parlamentných voľbách. Jej strana reagovala vyškrtnutím moslimských kandidátov z volebnej listiny.

„Neviem, či môžem považovať moslimov za občanov Barmy,“ vyhlásila Su Ťij po získaní Nobelovej ceny. Keď o vypaľovaní príbytkov prenasledovanej islamskej menšiny vyhlásila dcéra národného hrdinu Aun Schana, že je dielom samotných Rohingov s cieľom upútať pozornosť sveta, ľudskoprávna organizácia Amnesty International zverejnila fotografie. Dokumentujú násilie zo strany budhistických radikálov a časti armády.

Satelitné snímky potvrdili rozsiahle pálenie domov hlavne príslušníkmi armády. Ešte donedávna to Rangún pripisoval odporcom kabinetu operujúcim na hranici s Čínou. Úrady na spomínané dôkazy reagovali zákazom prístupu nezávislým médiám do oblastí Arakanského štátu obývaného Rohingami. Nemohli však zabrániť pracovníkom OSN a novinárom z BBC „vyspovedať“ časť utečencov z barmského pekla na západe krajiny.

Útek do okolitých krajín

Nenávisť voči moslimskej menšine (v Barme žije 80 percent budhistov a 4 percentá moslimov) podnecujú nacionalistické budhistické organizácie ako napríklad Hnutie 969 či Združenie na ochranu rasy a náboženstva (MaBaTha).

Výsledkom je strach a ním podnietený hromadný útek štvancov do susedných krajín, v ktorých žijú v neľudských podmienkach za ostnatým drôtom, bez šance vrátiť sa do rodiska v Barme. Najnovšie nedobrovoľné sťahovanie je už tretie za posledných desať rokov.

„Peniaze, za ktoré nakupujete v moslimskom obchode, použijú na získanie budhistických žien. Čoskoro ich prinútia konvertovať na islam. Ich deti sa stanú hlavným nebezpečenstvom pre náš budhistický národ, pretože nakoniec zničia našu rasu a naše náboženstvo. Ak sa preľudnia, tak nás ovládnu a z našej krajiny urobia islamský štát,“ varoval Ašin Wiratu, jeden z lídrov Hnutia 969 a podľa časopisu Time „tvár budhistického teroru“.

Dalajláma na strane Rohingov

Pritom, ako upozornil aj Radim Vaculovič z ČT, moslimská populácia Rohingov sa „nehýbe“. Je stále minoritou. Je ich asi milión.

Duchovný vodca tibetských budhistov dalajláma už vlani v máji vyzval Su Ťij, aby sa postavila na stranu Rohingov. Wiratu zareagoval preňho typicky: Su Ťij je vraj diktátorka a komisárovi OSN pre ľudské práva Zeídovi al Husajnovi, ktorý tiež označil perzekúciu Rohingov za možný zločin proti ľudskosti, pohrozil „zbitím vietnamkami“, ak nebude „dostatočne bystrý“.<PE>

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #moslimovia #Barma #budhisti #Rohingovia