Poľský konzulát na Ukrajine dostal zásah z granátometu

Neznáme osoby ostreľovali v noci na stredu generálny konzulát Poľskej republiky v západoukrajinskom meste Luck, pričom zasiahli a poškodili fasádu budovy.

29.03.2017 10:28
debata (62)

V čase incidentu sa v budove nikto nenachádzal. Prípad začala vyšetrovať ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Je možné, že incident sa bude vyšetrovať ako pokus o teroristický útok, uvádza agentúra RIA Novosti.

Predstavitelia bezpečnostných zložiek uviedli, že páchatelia „strieľali bez mierenia alebo nešikovne. Možno ide o varovanie či provokáciu.“

Miestny internetový denník Volyn24.com napísal, že podľa veľkosti otvoru, ktorý vznikol na streche pri zásahu, páchatelia mohli strieľať „z granátometu alebo podobnej zbrane“.

Agentúra RIA Novosti však vo svojej správe napísala, že vypálená strela zasiahla okno najvyššieho poschodia. Podľa nej sa strieľalo „zo zadného dvora“ pri budove.

Agentúra UNIAN konštatovala, že nejde o prvý incident, ktorého terčom bola poľská diplomatická misia na Ukrajine. Pripomenula, že 8. februára neznáme osoby poškodili plot a múry poľského generálneho konzulátu v Ľvove nápismi „Toto je naša zem“ a fľakmi červenej farby.

V súvislosti s nočným incidentom v Lucku si dnes poľské ministerstvo zahraničných vecí predvolalo ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščyciu, aby mu odovzdalo svoju protestnú nótu.

Poľský rezort diplomacie vo svojom dnešnom vyhlásení súčasne vyjadril očakávanie, že ukrajinské bezpečnostné služby zabezpečia efektívnu ochranu poľských diplomatických zastupiteľstiev a vyšetria tento incident, nájdu vinníkov a potrestajú ich.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ukrajina #ostreľovanie #Luck #granátomet