Hollande: S Britmi musíme rokovať najprv o odchode, až potom o budúcnosti

Rokovanie o brexite sa musí najskôr sústrediť na spôsob odchodu Británie z Európskej únie, až potom sa vyjednávači môžu zaoberať usporiadaním budúcich vzťahov. Britskej premiérke Therese Mayovej to dnes v telefonickom rozhovore povedal francúzsky prezident François Hollande. O telefonáte informovala Hollandova kancelária. Podobne sa už v stredu vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

30.03.2017 12:27
debata

Londýn pritom usiluje o to, aby sa o oboch témach rokovalo zároveň.

Rozhovory o odchode Británie z EÚ by sa podľa dosluhujúceho francúzskeho prezidenta mali odohrávať v „jasnom a konštruktívnom duchu“, aby sa odstránili nejasnosti a zároveň rešpektovali pravidlá a záujmy dvadsiatich siedmich členských krajín Európskej únie.

„Prezident naznačil, že rozhovory sa musia najskôr viesť o podmienkach odchode (Británie z EÚ), pričom by sa mali zamerať osobitne na práva občanov a povinnosti vyplývajúce zo záväzkov, ktoré Spojené kráľovstvo urobilo,“ uviedol vo vyhlásení Elyzejský palác.

„Až na základe dosiahnutého pokroku by sme mohli začať diskusiu o rámci budúcich vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou,“ stojí tiež vo vyhlásení.

Hollande v stredu, keď premiérka Mayová v liste odovzdanom predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oficiálne oznámila britský zámer odísť z EÚ, vyjadril presvedčenie, že Britov bude odchod z EÚ bolieť.

Podobne ako dnes francúzsky prezident sa už v stredu vyjadrila aj nemecká kancelárka. „Rokovania musia najprv objasniť, ako rozuzlíme náš previazaný vzťah … a iba až táto otázka bude vyriešená, môžeme, snáď čoskoro potom, začať hovoriť o našom budúcom vzťahu,“ uviedla Merkelová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #Brexit