Orbán obvinil Sorosovu Stredoeurópsku univerzitu z podvádzania

Viktor Orbán obvinil Stredoeurópsku univerzitu sídliacu v Budapešti z podvádzania a povedal, že jej ďalší osud závisí na dohode maďarskej a americkej vlády.

31.03.2017 09:39
debata (19)

Univerzitu v roku 1991 založil americký miliardár maďarského pôvodu George Soros, ktorý je považovaný za Orbánovho politického oponenta.

Premiér v rozhovore s maďarským rozhlasom povedal, že univerzita využíva neoprávnené výhody, ktoré ju stavajú nad ostatné maďarské vysoké školy. Oproti nim totiž jej diplomy uznáva nielen Maďarsko, ale aj Spojené štáty. „Maďarsko vždy podporí vzdelávanie, podvádzanie ale tolerovať nebude,“ vyhlásil Orbán.

Premiér opakovane Sorosa obviňuje, že chce prostredníctvom finančnej podpory niektorých organizácií tajne ovplyvňovať maďarskú politiku. Tento rok vo februári mu dokonca vyčítal, že je spoluzodpovedný za migračnú krízu, pretože financuje skupiny, ktoré pomáhajú utečencom a presadzujú ústretovú migračnú politiku.

Rektor CEU Michael Ignatieff sa podľa agentúry AP snaží univerzitu v Maďarsku ochrániť, hoci v utorok vláda predložila parlamentu návrh zákona o vysokých školách, ktorý sprísni pravidlá pôsobenia zahraničných vzdelávacích inštitúcií v krajine. Nová úprava je podľa kritikov diskriminačná a je priamo namierená proti CEU. Panujú vraj obavy, že navrhované zmeny Sorosovej univerzite znemožnia v Budapešti zostať.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #George Soros