Bieloruská polícia prehľadala sídlo poľskej televízie Belsat

Polícia v bieloruskej metropole Minsk prehľadala kancelárie poľskej satelitnej televíznej stanice Belsat TV zameranej na Bielorusko.

31.03.2017 22:24
debata (16)

Práve televízia Belsat v posledných týždňoch venovala veľkú pozornosť tamojším protivládnym protestom.

Stanicu Belsat TV od roku 2007 prevádzkuje poľská verejnoprávna televízia TVP, ktorá ju prezentuje ako alternatívu voči bieloruskej štátnej televízii.

Zamestnanec bieloruského ministerstva vnútra si... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Bielorusko, Belsat, policajt Zamestnanec bieloruského ministerstva vnútra si natáča novinárov a pracovníkov poľskej televíznej stanice Belsat počas razie v sídle spoločnosti.

Belsat TV dnes uviedla, že polícia pri razii skonfiškovala vybavenie z dvoch z jej kancelárii v Minsku a pri zásahu zadržala tiež jedného z kameramanov. Polícia raziu údajne vykonala pod zámienkou, že to súvisí so sporom ohľadne autorských práv na logo televízie, priblížila riaditeľka stanice Agnieszka Romaszewská. Dodala však, že podľa jej názoru ide skôr o určitý typ „ocenenia“ za prácu, ktoré televízia vykonala počas protestov.

„Útok na Belsat je len súčasťou novej vlny represií voči nezávislým novinárom,“ povedal na margo dnešnej razie šéf bieloruského združenia novinárov Andrei Bastunets.

Počas uplynulého víkendu boli pri úradmi nepovolených protestných akciách v Minsku a ďalších bieloruských mestách zadržané stovky osôb. Rozsiahle víkendové demonštrácie nasledovali po sérii občasných akcií zvolaných na protest proti poplatku, ktorý by mali štátu platiť všetky osoby nezamestnané dlhšie ako polroka a neplatiace dane.

Poplatok vo výške v prepočte 230 dolárov dostal v Bielorusku prezývku „daň sociálnych parazitov“. Prezident Alexandr Lukašenko trvá na jeho zachovaní, podľa neho totiž zdisciplinuje tých, ktorí sa vyhýbajú práci. Lukašenko však medzičasom ustúpil aspoň v tom, že tento rok sa daň platiť nebude. Odporcovia tejto dane tvrdia, že ide o trest pre tých, ktorí si nedokážu nájsť prácu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #bielorusko #Televízia #razia #Alexandr Lukašenko