Rusko začleňuje juhoosetské jednotky do svojej armády

Ruský minister obrany Sergej Šojgu a jeho juhoosetský náprotivok Ibragim Gassejev podpísali dohodu o procese začlenenia časti juhoosetských vojenských jednotiek do ruskej armády.

31.03.2017 22:54
debata (37)

„Tak ako predtým považujeme spoluprácu medzi Ruskom a Južným Osetskom za jeden zo stabilizujúcich faktorov na Kaukaze. Celkovo nás spájajú dlhodobé vzťahy,“ uviedol Šojgu na ceremónii.

Šojgu pripomenul, že Rusko urobilo maximum na podporu Južného Osetska (odšiepeneckého gruzínskeho regiónu) pri odrazení nepriateľskej agresie a bolo prvou krajinou, ktorá uznala nezávislosť tejto republiky.

Gassejev sa v prejave poďakoval Rusku a jeho armáde za pomoc pri udržiavaní mieru a stability v republike. „Vďaka Rusku dnes žijeme v pokoji a budujeme si svoju budúcnosť,“ dodal juhoosetský minister obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin 14. marca nariadil prijať vládny návrh a podpísať dohodu o procedúre začlenenia jednotlivých juhoosetských vojenských jednotiek do ruskej armády. Putin taktiež nariadil ministerstvu obrany, aby viedlo rokovania s juhoosetskou stranou a podpísalo túto dohodu v mene Moskvy.

Na základe tejto dohody integrácia jednotlivých juhoosetských vojenských jednotiek predpokladá nábor občanov do vojenskej služby v ruských ozbrojených silách a ich vyslanie na ruskú vojenskú základňu do aktívnej služby na základe dobrovoľnosti.

V rámci uzavretia takého kontraktu musí občan odísť z vojenskej služby v juhoosetských ozbrojených silách a jeho ďalšie nasadenie bude regulovať ruská legislatíva.

Dohoda o začlenení niektorých jednotiek juhoosetského ministerstva obrany do ruskej armády je doplnkovým dokumentom Dohody o spojenectve a integrácii podpísanej prezidentmi oboch krajín 18. marca 2015.

Južné Osetsko bolo ohniskom vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste 2008. Po päťdňovom konflikte, v ktorom zahynulo vyše tisíc ľudí vrátane 72 ruských vojakov, vyhlásilo nezávislosť.

Rusko 26. augusta 2008 uznalo nezávislosť Južného Osetska, ako aj Abcházska, ďalšieho gruzínskeho separatistického regiónu.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #armáda #Sergej Šojgu #Južné Osetsko