V Donbase dvaja mŕtvi pred začatím uplatňovania prímeria

Dvoch vládnych vojakov zabili krátko pred začatím prímeria v Donbase, ktoré sa má v sobotu začať uplatňovať na východe Ukrajiny. Informoval o tom vojenský hovorca.

01.04.2017 08:37
muž, dom, zničený dom, požiar, Doneck, Donbas Foto: ,
Miestny obyvateľov sa pozerá z okna svojho domu poškodeného ostreľovaním v rebelmi kontrolovanom meste Doneck.
debata (19)

Uplatňovanie prímeria nariadil armáde vo štvrtok ukrajinský prezident Petro Porošenko. Cieľom prímeria je kontrovať výčitkám Ruska, že Ukrajina dosiaľ nevynaložila dostatočné úsilie na obnovenie mieru v Donbase, povedal vo štvrtok Porošenko po rokovaniach s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom na Malte.

Generálny tajomník OSN António Guterres privítal dohodu o prímerí medzi prozápadnou vládou v Kyjeve a separatistami z Donbasu.

Osud civilov je neistý

„Osud civilného obyvateľstva aj naďalej ostáva predmetom značných obáv. Generálny tajomník vyzýva všetky strany, aby plne dodržiavali svoje obnovené záväzky. Dúfa, že to prispeje k ďalšiemu pokroku v oblasti bezpečnosti, a tiež v humanitárnej, politickej a ekonomickej sfére,“ vyhlásil Guterresov hovorca.

Ozbrojený konflikt medzi prozápadnou ukrajinskou vládou a proruskými separatistami z Donbasu trvá tri roky. Snáh o prímere bolo už viac.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina #Donbas #Donecko