V Londýne protestovali naraz pravicoví extrémisti a antifašisti

Dvanásť osôb zadržala polícia v centre Londýna po tom, čo sa členovia krajne pravicových skupín stretli s antifašistami.

01.04.2017 19:28
debata (11)

Stretom predchádzal pochod, ktorý zorganizovali pravicoví extrémisti a ktorý mal byť protestom proti „radikálnemu islamskému terorizmu“, informovala agentúra AP.

Demonštranti držia transparenty s nápisom... Foto: Reuters, NEIL HALL
Londýn, protest, antifa Demonštranti držia transparenty s nápisom "Rozdrviť nacistov" alebo "Nikdy viac" počas protestu skupiny Spoločne proti fašizmu (UAF) v centre Londýna.

Demonštrácia krajne pravicových zoskupení Britain first (Británia na prvom mieste) a Anglická obranná liga (EDL) sa uskutočnil desať dní po tom, čo pri britskom parlamente v Londýne spáchal Brit Khalid Masood teroristický útok, ktorý si vyžiadal štyri obete. Samotného útočníka polícia po atentáte zastrelila.

Polícia sa v sobotu snažila zabrániť stretu pravicových extrémistov s antifašistami zo skupiny Spoločne proti fašizmu (UAF), ktorí usporiadali protidemonštráciu.

Na niekoľkých miestach sa ale protivníci napriek tomu stretli.

Protestného pochodu sa zúčastnil okrem iného Tommy Robinson, bývalý predseda EDL a známa osobnosť britskej krajne pravicovej scény.

Podľa organizátorov sa chystalo akcie krajnej pravice zúčastniť okolo tritisíc ľudí, britský denník The Independent ale účasť odhadol len na niekoľko stoviek.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #extrémisti #pochod #antifašisti #pravicový extrémizmus