V Rusku pátrajú po osobách, ktoré na nedeľu zvolávali protesty

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie pátra po osobách, ktoré 29. marca na internete zverejnili výzvy na masové nepokoje.

02.04.2017 08:38
debata (133)

Tieto nepovolené demonštrácie by sa mali konať v nedeľu v Moskve i v regiónoch. Informovala o tom hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Julija Ivanovová.

Agentúra Interfax v sobotu uviedla, že ruská generálna prokuratúra požiadala Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor), aby zablokoval internetové stránky vyzývajúce občanov, aby sa 2. apríla zúčastnili na demonštrácii na Červenom námestí v Moskve a na zhromaždeniach vo veľkých mestách Ruska.

Zdroje v moskovskej polícii už avizovali, že bezpečnostné zložky prijmú všetky nutné opatrenia, aby v prípade, že sa úradmi nepovolená akcia v nedeľu v Moskve uskutoční, zaručili bezpečnosť.

Minulú nedeľu sa v centre Moskvy i ďalších mestách Ruska tiež konali protesty proti korupcii. Niektoré z nich boli úradne povolené.

Na nepovolenom zhromaždení v centre Moskvy polícia zadržala od 500 do 1000 ľudí. Medzi zadržanými bol aj opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj, ktorý za organizovanie nepovoleného zhromaždenia dostal pokutu vo výške 20.000 rubľov (324 eur) a za kladenie odporu pri zatýkaní bol odsúdený na 15 dní väzenia.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Rusko #protesty #sociálne siete