Srbsko si volí prezidenta. Ide o to, či sa ním Vučič stane už v prvom kole

Doterajšiemu predsedovi vlády Aleksandarovi Vučičovi v predvolebných prieskumoch vyjadrovalo podporu vyše 50 percent opýtaných voličov, zatiaľ čo jeho desať protikandidátov za ním vždy končilo s veľkým odstupom.

02.04.2017 10:42
Putin, Vučič Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si po spoločnom stretnutí potriasol rukou so srbským premiérom a kandidátom na prezidenta Aleksandarom Vučičom.
debata (3)

Vučič ťaží predovšetkým zo značnej rozdrobenosti demokratickej opozície, ktorá sa nie je schopná dohodnúť na spoločnom protikandidátovi, ktorý by tak mal väčšie šance na úspech.

Premiérovi, ktorý vedie najsilnejšiu politickú formáciu v krajine, Srbskú pokrokovú stranu (SNS), hrá do kariet aj veľký priestor, ktorý mu doprajú hlavné verejnoprávne aj komerčné televízne stanice. To jeho odporcovia hlasno kritizujú a tvrdia, že voľby kvôli tomu nebudú čestné.

Veľkou neznámou je, ktorý z protikandidátov by v prípade, že Vučič nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, postúpi spolu s ním do druhého kola, ktorého termín je stanovený na 16. apríla.

Zrejme by ním bol jeden zo štyroch ďalších adeptov, ktorí v poslednej sondáži mali osempercentnú až desaťpercentnú podporu.

Patrí k nim exminister zahraničia Vuk Jeremič, bývalý ombudsman Saša Jankovič a tiež vodca srbských radikálov Vojislav Šešelj, vlani zatiaľ neprávoplatne zbavený viny z vojnových zločinov haagskym tribunálom.

Na druhé miesto sa pred nich ale dostal Luka Maksimovič, ktorého kandidatúra sa zdá byť skôr recesiou majúce úspech najmä medzi mladými voličmi znechuteným súčasnú politickú scénou.

Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 hod do 20:00 hod. Podľa štatistického úradu je v Srbsku 6,7 milióna oprávnených voličov a podľa odhadov ich mieni hlasovať asi 53 percent. Predbežné výsledky by mali byť zverejnené krátko po ukončení volieb.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Srbsko #Aleksandar Vučič #Vojislav Šešelj #Vuk Jeremič