Arménsko hlasuje v dôležitých parlamentných voľbách

Občania Arménska hlasujú v nedeľu v prvých parlamentných voľbách po referende o ústavnej reforme z roku 2015.

02.04.2017 11:08
Serž Sarkisjan, Francois Hollande Foto: ,
Arménsky prezident Serž Sarkisjan (vľavo) počas spoločného stretnutia s jeho francúzskym kolegom Francoisom Hollandeom.
debata

Referendum zabezpečil jednokomorovému parlamentu tejto bývalej sovietskej republiky viac právomocí.

Ako píše agentúra DPA, všeobecne sa očakáva tesný súboj medzi Republikánskou stranou (RPA), disponujúcou parlamentnou väčšinou a vedenou prezidentom Seržom Sarkisjanom, a alianciou podnikateľa Gagika Carukjana Prekvitajúce Arménsko (BHK).

Favoritom konzervatívci

Konzervatívna Republikánska strana Arménska vychádza z parlamentných volieb ako víťaz už dlhé obdobie, avšak Carukjanova centristickejšie orientovaná aliancia sľubuje nový prístup k vládnutiu.

V roku 2015 hlasovali Arméni za ústavnú reformu, ktorá obmedzila kompetencie prezidenta a dala viac právomocí predsedovi vlády. Prezident je podľa tohto ústavného dodatku volený spomedzi nestraníckych kandidátov v parlamente, a nie v priamych voľbách, pričom jeho funkčné obdobie sa zároveň predlžuje z piatich na sedem rokov.

Taktický manéver?

Kritici ale tvrdia, že referendum o zmene ústavy bolo len taktickým manévrom na to, aby mohol Serž Sarkisjan zostať dlhšie pri moci. Za prezidenta bol zvolený v roku 2008 a mal by odstúpiť po vypršaní druhého funkčného obdobia v roku 2018.

Ak si však jeho Republikánska strana udrží parlamentnú väčšinu, mohol by Sarkisjan zostať vo vedúcej štátnickej funkcii aj naďalej, a to ako premiér – a podľa výsledkov referenda z roku 2015 s posilnenými právomocami.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #parlamentné voľby #Arménsko