Prímerie na východe Ukrajiny porušujú obe strany

Strany ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny sa navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ktorá začala platiť v noci na sobotu.

02.04.2017 15:11
debata (6)

Velenie ukrajinskej armády v Kyjeve informovalo, že ostreľovanie jej pozícií v Donbase si za posledných 24 hodín vyžiadalo zranenia štyroch vojakov vládnych síl.

Nahlásilo aj 37 prípadov porušenia tzv. veľkonočného prímeria zo strany proruských separatistov.

Člen ozbrojených síl samozvanej Doneckej... Foto: Reuters, ALEXANDER ERMOCHENKO
vojak, ukrajina, doneck Člen ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky sa prechádza na svojej pozícii umiestnenej na vojnovej línii, kde dochádza ku stretom s ukrajinskými vládnymi jednotkami.

Hovorca vládnych síl informoval, že ukrajinská armáda prímerie dodržiava a na tieto provokácie nereagovala.

Proseparatistická tlačová agentúra DAN zasa uviedla, že ukrajinské vládne jednotky za uplynulých 24 hodín porušili režim prímeria 35-krát, pričom na ostreľovanie použili aj ťažké mínomety a granátomety.

Zranenia utrpel jeden príslušník ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), spresnila DAN s odvolaním sa velenie separatistov v Donecku.

Na prímerí, ktoré platí od 1. apríla, sa 29. marca v Minsku dohodli účastníci rokovaní tzv. kontaktnej skupiny. Obe strany sa však odvtedy opäť navzájom obviňujú z porušovania dohody o zastavení paľby.

Konflikt na východe Ukrajiny trvá od jari roku 2014 a vyžiadal si už takmer 10.000 obetí na životoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #prímerie #Ukrajina #Donbas