V Moskve zadržali takmer 30 účastníkov 'prechádzky opozície'

Ruská polícia v centre Moskvy zadržala 29 ľudí, ktorí sa na Triumfálnom námestí pokúšali začať akciu nazvanú "prechádzka opozície".

02.04.2017 15:36 , aktualizované: 16:19
debata (42)

S odvolaním sa na policajné zdroje o tom informovala agentúra TASS s tým, že zadržaných previezli na policajné oddelenia.

Ruská polícia v nedeľu v centre Moskvy zadržala... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
rusko moskva protest Ruská polícia v nedeľu v centre Moskvy zadržala 29 ľudí, ktorí sa na Triumfálnom námestí pokúšali začať akciu nazvanú "prechádzka opozície".

Ďalších sedem ľudí polícia zadržala už skôr, a to v okolí Manéžneho námestia, ktoré sa tiež nachádza v centre Moskvy.

Obmedzili vstup na Červené námestie

Podľa spravodajského servera BFM v podchodoch vyúsťujúcich na Červené námestie sú dnes nainštalované rámy na detekciu kovov. V tejto časti mesta hliadkujú príslušníci Národnej gardy i policajné jednotky OMON.

Televízia Dožď v posledných dňoch upozorňovala na možné obmedzenia prístupu na Červené námestie v dnešný deň. Federálna služby ochrany to podľa televízie zdôvodňovala nácvikom slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa na tomto námestí má konať v Deň víťazstva nad fašizmom – 9. mája.

Polícia varovala

Velenie moskovskej polície už v piatok vydalo vyhlásenie, v ktorom varovalo Moskovčanov pred účasťou na dnešnom protestnom zhromaždení, na ktoré zvolávajú neznáme osoby prostredníctvom sociálnych sietí. Údajní organizátori pritom úrady ani nepožiadali o povolenie zorganizovať takéto zhromaždenie.

Minulú nedeľu sa v centre Moskvy i ďalších mestách Ruska tiež konali protesty proti korupcii. Niektoré z nich boli úradne povolené.

Na nepovolenom zhromaždení v centre Moskvy polícia zadržala od 500 do 1000 ľudí. Medzi zadržanými bol aj opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj, ktorý za organizovanie nepovoleného zhromaždenia dostal pokutu vo výške 20-tisíc rubľov (324 eur) a za kladenie odporu pri zatýkaní bol odsúdený na 15 dní väzenia.

Navaľnyj o ničom nevie

Ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj a jeho prívrženci odmietajú tvrdenia, že majú niečo spoločné s protestnými akciami, ktoré sa konali v Moskve a ďalších veľkých mestách Ruska. Ruské úrady tieto protesty nepovolili a prokuratúra ľudí pred účasťou na nich varovala.

Navaľnyj v rozhovore pre denník Novaja gazeta tvrdil, že o dnešných akciách nič nevie. Podobne sa vyjadrili na sociálnych sieťach aj ďalší Navaľného kolegovia z Fondu na boj proti korupcii (FBK).

Navaľnyj rozhovor pre denník Novaja gazeta poskytol z väzenia, kde si odpykáva 15-dňový trest odňatia slobody, ktorý mu súd tento týždeň vymeral za kladenie odporu pri zatýkaní.

Navaľného zadržali pred týždňom v centre Moskvy, keď šiel na demonštráciu proti korupcii. Tá bola tiež úradne nepovolená a skončila sa zadržaním desiatok ľudí. V závislosti od zdroja sa ich počet pohybuje od päťsto do vyše tisíc.

Chodorkovskij: Provokácia zo strany moci

V zahraničí žijúci bývalý oligarcha a zakladateľ hnutia Otvorené Rusko Michail Chodorkovskij označil dnešné udalosti na Manéžnom námestí v centre Moskvy „za provokáciu zo strany moci“.

Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter Chodorkovskij poukázal na to, že podobne ako v roku 2012 sa vedenie krajiny znova pokúša potlačiť nálady v spoločnosti. Upozornil aj na to, že dnešné akcie „nemajú ani organizátorov ani jasné požiadavky“.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy pripomenula, že ruská generálna prokuratúra žiadala zablokovať webové stránky, ktoré obsahujú výzvy na účasť na dnešných protestoch, a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie už v tejto súvislosti spustil vyšetrovanie výziev k masovým nepokojom.

Echo súčasne upozornilo na to, že kým pred týždňom federálne televízie ignorovali masové protesty v Moskve, dnes ich spravodajcovia informujú divákov priamo z miesta udalostí.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #protest #opozícia #demonštrácia #pochod