Turecké úrady umožnili Nemecku prístup k väznenému novinárovi

Predstaviteľom nemeckého veľvyslanectva v Ankare bol dnes po prvý raz povolený prístup k nemecko-tureckému novinárovi Denizovi Yücelovi, ktorého turecké úrady už sedem týždňov zadržiavajú pre podozrenie z terorizmu.

03.04.2017 12:30
Deniz Yücel
Deniz Yücel.
debata (1)

Informovalo o tom nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dnes potvrdil, že turecké úrady napokon nemeckým predstaviteľom prístup k Yücelovi umožnia.

Yücel, spravodajca nemeckého periodika Die Welt s dvojakým turecko-nemeckým občianstvom, je v Turecku obvinený z členstva v teroristickej organizácii, zneužívania údajov a teroristickej propagandy.

Nemecko požaduje Yücelovo okamžité prepustenie a tvrdí, že jeho zadržiavanie je výlučne politicky motivované, čo však turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmieta a novinárov väznených v Turecku označuje za „zlodejov, pedofilov alebo teroristov“.

Nemecko a Turecko sa zaplietli do sporu v súvislosti s kampaňou pred aprílovým referendom v Turecku, ktorým sa má v tejto krajine zaviesť prezidentský systém. Tureckí politici sa totiž okrem iných štátov aj v Nemecku pokúšajú prehovárať tamojšiu tureckú menšinu, aby túto transformáciu podporila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko