Merkelová: EÚ musí obmedziť škody v súvislosti s brexitom

Je dôležité obmedziť škody v súvislosti s vystúpením Británie z Európskej únie, tvrdí nemecká kancelárka Angela Merkelová.

03.04.2017 14:52
Slovenský premiér Robert Fico, nemecká... Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico, nemecká kancelárka Angela Merkelová a český premiér Bohuslav Sobotka.
debata (5)

Brexit vníma ako nepríjemný a negatívny. Povedala to dnes v Berlíne po rokovaní s premiérmi ČR a Slovenska Bohuslavom Sobotkom a Robertom Ficom. Tí vyslovili presvedčenie, že 27 zostávajúcich krajín musí pri vyjednávaní s Britániou postupovať jednotne.

Británia dvojročný proces vystúpenia z EÚ oficiálne začala minulý týždeň. Ostatné krajiny únie zatiaľ dávajú najavo, že budú o brexite vyjednávať spoločne.

To dnes ocenil Fico, podľa ktorého je 27 krajín schopných vyjednať podmienky efektívnejšie, než keby postupovali jednotlivo. Únia by podľa neho tiež urobila veľkú chybu, keby dovolila, aby výsledkom rokovaní bolo silnejšie postavenie Británie než predtým. Vystúpenie z únie podľa neho nemôže byť výhodnejšie, než zotrvanie v tomto unikátnom spolku.

Sobotka vyjadril presvedčenie, že brexit je možné vnímať aj ako výzvu. „Je to tiež výzva, aby sme si znovu uvedomili, čo nás spája,“ uviedol na spoločnej tlačovej konferencii. EÚ by podľa neho mala premýšľať, ako Európu urobiť praktickejšou a užitočnejšou pre občanov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Angela Merkelová