Rusi si uctili pamiatku obetí výbuchu v metre

Na Leningradskej stanici v Moskve, odkiaľ odchádzajú vlaky smerom na Petrohrad, sa konala večer panychída za obete dnešného výbuchu v petrohradskom metre.

03.04.2017 19:56
výbuch v petrohrade, petrohrad, teror v... Foto: ,
Ľudia si uctili pamiatku obetí útoku v Petrohrade.
debata (60)

Bohoslužba sa konala v časovni (kaplnke) Svätiteľa Mikuláša. Sústrasť pozostalým po obetiach výbuchu vyslovil aj patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

Moskovčania začali podvečer nosiť kvety k pamätníku mesta Leningrad, ktoré sa nachádza v Alexandrovskom sade pri hradbách Kremľa, a zapaľovať sviečky za obete výbuchu v Petrohrade. Šlo väčšinou o mladých ľudí, ktorí novinárom vysvetlili, že ide o prejav solidarity s obyvateľmi Petrohradu.

Zranený po výbuchu na stanici petrohradského...
Záchranné zložky odvážajú zranených po explózii...
+9Záchranné zložky odvážajú zranených po explózii...

Pamiatku obetí výbuchu, ktorý ruské úrady začali vyšetrovať ako teroristický čin, vzdávajú aj samotní Petrohradčania. Podľa agentúry Interfax začali nosiť kvety k stanici metra Sennaja ploščaď, neďaleko ktorej – v podzemnom tuneli – došlo k výbuchu nálože nastraženej vo vagóne vlakovej súpravy.

V súvislosti s výbuchom v petrohradskom metre posilnili bezpečnostné opatrenia vo verejnej doprave nielen v Petrohrade, ale aj v Moskve. Tento režim bude platiť až do odvolania, uviedol dnes moskovský primátor Sergej Sobjanin.

Primátor vyzval Moskovčanov, aby boli ústretoví. Niektorí obyvatelia mesta sa medzičasom vo svojich blogoch sťažovali, že bezpečnostné služby kontrolujú „hádam každého tretieho cestujúceho“ metra, takže na staniciach sa vytvárajú rady. Iní blogeri však napísali, že takáto situácia nie je na každej stanici.

Tlačové agentúry informovali, že v moskovskom metre dnes preverovali viacero podozrivých batožín. Vo všetkých prípadoch sa ukázalo, že ide o neškodné predmety, ktoré si vo vagónoch alebo na staniciach zabudli cestujúci.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Petrohrade