V Srbsku vyhral šachista a znalec vína

Doterajší srbský premiér Aleksandar Vučić (47) a líder Srbskej pokrokovej strany (SPS) získal už v prvom kole volieb prezidentský mandát.

04.04.2017 09:15
Aleksandar Vučič Foto: ,
Víťazné gesto Alexandara Vučiča, budúceho srbského prezidenta, po oznámení predbežných výsledkov hlasovania.
debata (5)

„Moje víťazstvo je čisté ako slza. Je to dôležitý deň, pretože ukázal, akou cestou chce napredovať Srbsko,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v noci na pondelok bývalý ultranacionalista, dnes pasujúci sa do úlohy proeurópskeho politika a usilujúceho o zblíženie s Moskvou. Vučić je skúsený politik, skvelý rečník s perfektne prepracovanou rétorikou, ale hlavne má v malíčku PR. Využil ju aj v predvolebnej kampani.

Napriek tomu Vučić patrí medzi najmladších politikov na špičke politickej pyramídy v Európe. Začiatkom marca oslávil 47. narodeniny. Nielen krajania ho poznajú ako človeka verného svojmu nekompromisnému presvedčeniu a túžbe po víťazstvách. Už ako chlapcovi sa mu podarilo stať sa šachovým majstrom. Nejaký čas strávil nad šachovnicou aj s generálom Radkom Mladičom, ktorého si veľmi vážil. „Môj dom je vždy otvorený pre Mladiča,“ hovorieval, vyjadrujúc postoj nielen jeho rodiny, ale aj tisícov Srbov. Neskôr, už ako televízny moderátor, sa zhováral aj s Radovanom Karadžičom. Politika mu napokon učarila. Už ako 23-ročný sa stal poslancom a o rok neskôr výkonným tajomníkom vtedajšej radikálnej strany. Keď mal 28 rokov, sedel už v kresle ministra informácií. Jeho raketový nástup kariéry však pribrzdila vojna, „humanitárne“ bombardovanie spojencov vedených USA a skončil na sankčnom zozname srbských úradníkov so zákazom vstupu do EÚ a USA.

Vučić sa napokon predsa len vrátil do veľkej politiky. Mladý, ambiciózny politický radikál sa stal vicepremiérom zodpovedným za obranu, bezpečnosť a boj s korupciou a kriminalitou. Napokon stavil na posledné dve. Správne predpokladal, že mu prinesú popularitu potrebnú v zápase o voličov.

Narodil sa v Belehrade v roku 1970. Jeho politickú kariéru o. i. ovplyvnila skutočnosť, že v druhej svetovej vojne celú rodinu vyvraždili fašistickí ustašovci. Zachránila sa iba babička, ktorá bola tehotná a čakala jeho otca.

Aleksandar s vynikajúcim prospechom absolvoval gymnázium, kde sa naučil dobre po anglicky. Zvíťazil vo viacerých olympiádach. Za dva roky dokázal získať diplom na právnickej fakulte a keď mu poskytli grant pre mladé talenty, odcestoval do Británie. Popri štúdiu brigádoval ako predavač. Nielen jazykové vedomosti využil po návrate do vlasti, kde pracoval v televízii Tvár (Lice). Moderoval spravodajskú reláciu v angličtine. Dodnes aktívne komunikuje aj po francúzsky a rusky.

„Popularitu si získal nielen ako novinár, ale aj ako sympatický mladý muž. Denne dostával listy od mladých ctiteliek,“ spomína jeden z jeho vtedajší spolupracovníkov.

Ako poslanec mal tvrdé vyhlásenia. Dodnes spomínajú jeho reakciu na bombardovanie Juhoslávie: „Za každého zabitého Srba zabijeme stovky moslimov a vtedy svetová verejnosť uvidí, či sa oplatí s nami takto zaobchádzať.“ Jeho rétorika mu napríklad vyniesla kreslo ministra informácií, ktorý zakázal vydávanie mnohých médií kritizujúcich vládu. Zaujímavosťou je, že počas vojny Srbov so západnou koalíciou nikdy priamo nebojoval so zbraňou v ruke. Bol vždy ideológom.

„Áno, urobil som chyby. Nikdy som sa nehanbil priznať to,“ reagoval dodnes netradične na spomínané obdobie Vučić, ktorý bol dvakrát ženatý. Najprv z novinárkou Kseniou Jankovičovou, s ktorou má dve deti – Danila a Milicu. V druhom manželstve je jeho životnou partnerkou Tamara, ktorá pracovala na ministerstve zahraničia.

Rovnako ako v politike aj v súkromnom živote sa vie poriadne nadchnúť. Či už ako fanúšik futbalovej Červenej hviezdy Belehrad, alebo ako znalec vína, ktorý vlastní obrovskú kolekciu zlatého moku. „V Srbsku nie je viac ako sto ľudí, ktorí sa vyznajú vo víne lepšie ako ja. Je to záľuba, o ktorej môžem rečniť hodiny,“ povedal Vučić už neraz.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #prezidentské voľby #Aleksandar Vučič