V Petrohrade pre bombové hrozby uzatvárajú stanice metra

Pre anonymné telefonické varovanie pred bombovým útokom uzavreli v Petrohrade stanicu metra Senné námestie (Sennaja ploščaď), pri ktorej sa v pondelok odohral výbuch so 14 obeťami, a to spolu s dvoma prestupnými stanicami v susedstve. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Prevádzkovateľ metra neskôr oznámil aj uzavretie jednej z liniek z dôvodu "totálnej previerky" staníc a tunelov.

04.04.2017 12:18 , aktualizované: 12:45
debata (10)

Polícia okrem stanice Senné námestie uzavrela aj dve susedné stanice, Spasská a Sadové námestie, na ktoré sa zo stanice Senné námestie prestupuje; ide o najfrekvento­vanejší prestupový uzol v celej podzemnej dráhe. Súpravy teraz týmito zastávkami prechádzajú bez zastavenia.

Uzatvorená je aj časť inej linky petrohradského metra, od stanice Moskovská až po stanicu Petrohradská. „Vykonávame úplnú previerku ako staníc, tak tunelov,“ uviedol prevádzkovateľ me­tra.

Na istý čas bola uzavretá aj stanice Dostojevská, a to aj s prechodom do susednej stanice Vladimirská. Teraz je opäť v prevádzke.

Podľa agentúry Interfax museli evakuovať aj budovu právnickej fakulty. Ešte predtým médiá informovali, že polícia vypratala jeden z petrohradských supermarketov z dôvodu opustenej batožiny. Išlo však len o prázdnu tašku na laptop.

Teror v metre

Vagón metra podľa polície explodoval v pondelok popoludní v čase dopravnej špičky medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Súprava bola podľa očitých svedkov plná ľudí. Na inej stanici metra pyrotechnici podľa médií zneškodnili druhú nálož.

Útok má podľa kirgizskej rozviedky na svedomí pravdepodobne rodák z Kirgizska Akbardžon Džalilov. Ten podľa Interfaxu pred šiestimi rokmi dostal ruské občianstvo na základe vyhlásenia svojho otca, vtedy už ruského občana, ktorý sa do Ruska presťahoval za živobytím, podobne ako milióny pracovníkov z postsovietskej strednej Ázie a Kaukazu.

Petrohradský gubernátor Georgij Poltavčenko uviedol, že medzi zranenými sú aj občania Bieloruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu, ako aj 17 obyvateľov iných ruských regiónov, pre ktorých príbuzných v Petrohrade zaistili bezplatné ubytovanie v jednom z hotelov. Všetci zranení, vrátane najkritickejších prípadov, sú podľa gubernátora momentálne v stabilizovanom stave, vrátane ženy, ktorú lekári udržujú v umelom spánku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Petrohrade