Le Penová a Macron zvedú v 1. kole volieb vyrovnaný súboj

Bývalý člen socialistickej vlády, teraz nezávislý centrista Emmanuel Macron a predsedníčka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová by v prvom kole francúzskych prezidentských volieb získali zhodne 25 percent hlasov, ale v druhom kole by Macron svoju súperku porazil pomerom 61 ku 39 percentám. Vyplynulo to z prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechal spracovať denník Le Monde.

04.04.2017 14:35
debata (10)

V rámci ankety medzi 31. marcom a 2. aprílom oslovili 14 300 ľudí, čo je podľa denníka jedna z najširších vzoriek v doterajších sondážach.

Šesťdesiat štyri percent ľudí si je podľa prieskumu istých, ktorému kandidátovi odovzdajú svoj hlas, čo je oproti predchádzajúcej ankete nárast o päť percentuálnych bodov. Naopak len 66 percent voličov si je istých, že pôjde k urnám. V kategórii do 35 rokov je to dokonca len 58 percent.

Konzervatívny kandidát François Fillona by v prvom kole získal 17,5 percenta hlasov a skončil by tretí. Fillon bol pritom pôvodne favoritom celých prezidentských volieb, o svoje vedenie prišiel kvôli kauze sa zamestnávaním svojej manželky čoby poslaneckej asistentky.

Na Fillona sa doťahuje s 15 percentami kandidát radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon, ktorý doteraz patril takisto skôr k beznádejným ašpirantom na prezidentskú funkciu.

Na francúzskeho prezidenta tento rok kandiduje celkom 11 politikov, ktorí získali potrebných aspoň 500 podpisov od volených zástupcov. Dvoj- prezidentská voľba sa koná 23. apríla a 7. mája. Všetkých 11 kandidátov sa večer stretne v televíznej debate.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #prezidentské voľby #Marine Le Penová #Emmanuel Macron