Atentátnik z Petrohradu mal čistý register, stav zranených je stále vážny

Atentátnik Akbaržon Džalilov mal čistý trestný register a pozornosť polície na neho nikdy nebola zameraná. S odvolaním sa na ruské tajné služby o tom informovala agentúra TASS. Džalilov je považovaný za strojcu pondelňajšieho útoku v petrohradskom metre. Neprežilo ho 14 ľudí a asi 50 osôb je zranených.

05.04.2017 12:55 , aktualizované: 16:30
debata

„Jeho meno nebolo na zozname extrémistov v databáze tajných služieb,“ povedal zdroj agentúry TASS. Džalilov podľa neho nikdy nebol zadržaný za žiadny priestupok. „Akonáhle sa stal ruským občanom, neboli s ním žiadne problémy. Občianstvo dostal legálnou cestou,“ povedal zdroj.

Vyšetrovatelia teraz preverujú jeho kontakty a zisťujú, či ho nenaverbovala extrémistická alebo teroristická organizácia. „Podľa predbežných informácií mohol byť napojený na sýrskych radikálov. Zisťujeme, či nebol v Sýrii a nezúčastnil sa tam bojov,“ citovala svojho informátora agentúra TASS.

Džalilov sa podľa kirgizskej tajnej služby narodil v roku 1995 v kirgizskom meste Oš a v šestnástich rokoch sa presťahoval do Ruska. Ruské občianstvo si prevzal na konzuláte v Oši, keď mal 16. Jeho otec bol tiež ruským občanom. Potom sa Džalilov natrvalo presťahoval do Ruska. Podľa kirgizského ministerstva zahraničia bol etnickým Uzbekom a nikdy nezískal kirgizský pas.

Podľa informácií lekárov je stav šiestich zranených stále veľmi vážny. Zranenia ďalších štyroch ľudí sú ťažké. Informovala o tom spravodajská stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na námestníčku gubernátora Petrohradu Annu Miťaninovú. Podľa aktuálnych informácií agentúry TASS je hospitalizovaných ešte 55 ľudí.

K výbuchu v súprave metra došlo v pondelok v čase, keď sa nachádzala medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút. Podľa zdroja z prostredia bezpečnosti sa vo vozni odpálil samovražedný atentátnik, ktorého neskôr identifikovali ako etnického Uzbeka žijúceho v Rusku.

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič informoval, že ruská vláda na svojom zasadnutí schváli dokument o opatreniach na posilnenie bezpečnosti v metre.

Podozrivý z útoku sa sám prihlásil na polícii

Bradatý muž v čiapke-ťubetejke, ktorého fotografiu ako možného podozrivého zverejnili v pondelok niekoľko hodín po výbuchu v petrohradskom metre, sa sám prihlásil na polícii.

Ide o bývalého profesionálneho vojaka, príslušníka výsadkárskych jednotiek, ktorý slúžil aj v Čečensku, kde prijal islam a zmenil si meno z Andreja na Iľjas. V súčasnosti pracuje ako vodič kamiónov, píše petrohradský server Fontanka.ru.

Na polícii sa Andrej/Iľjas Nikitin prihlásil, keď v médiách videl svoju fotografiu nasnímanú bezpečnostnými kamerami, zverejnenú s vysvetlením, že by mohlo ísť o páchateľa teroristického útoku v metre.

Proti postupu polície nenamietal

Ťubetejka, ktorú mal Nikitin na hlave, je druh pestro vyšívanej alebo tkanej, obyčajne okrúhlej čiapočky stredoázijských národov. „Podrobne som zodpovedal na otázky, ktoré mi položili. Nemám nič proti postupu polície,“ uviedol Nikitin a dodal, že po vypočúvaní na polícii odcestoval do Moskvy.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SKR) neskôr zverejnil identitu predpokladaného páchateľa útoku. Za pravdepodobného páchateľa je považovaný 22-ročný etnický Uzbek pôvodom z Kirgizska Akbaržon Džalilov. Ruská televízia informovala, že Džalilov svoj čin spáchal len niekoľko dní po svojich narodeninách. Narodil sa totiž 1. apríla 1995.

Ako informovala tlačová služba Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SKR), v prípade sa začalo trestné konanie pre podozrenie z terorizmu.

V Petrohrade zadržali šesť podozrivých

Ruské tajné služby zadržali v Petrohrade šiestich migrantov zo Strednej Ázie, ktorí sú podozriví, že v meste robili nábor nových členov pre džihádistické zoskupenia Front an-Nusra a Islamský štát. Obe tieto organizácie sú v Rusku zakázané.

Podľa vyšetrovateľov sa podozrivé osoby v čase od novembra 2015 pokúšali v Petrohrade verbovať ľudí pochádzajúcich prevažne zo stredoázijských republík, aby sa zapojili do aktivít súvisiacich s terorizmom a do činnosti oboch spomínaných džihádistických zoskupení.

Zadržaní zrejme nepoznali páchateľov z Petrohradu

SKR súčasne oznámil, že preverí všetky kontakty a prepojenia zadržaných. Zdôraznil však, že v danom okamihu nie je dôvod predpokladať, že by sa zadržaní boli poznali s predpokladaným páchateľom pondelkového útoku v petrohradskom metre, kde v dôsledku výbuchu nastraženej nálože zahynulo 14 ľudí a ďalšie desiatky utrpeli zranenie.

Vo svojom vyhlásení SKR ďalej informoval, že v mieste bydliska zadržaných bola pri policajnej prehliadke zhabaná literatúra s islamistickým obsahom, ako aj predmety a dokumenty, ktoré „majú význam pre trestné konanie“. Polícia pátra aj po možných komplicoch zadržaných.

Ráno zavreli tri stanice metra

Petrohradskú stanicu metra Senné námestie a prechody na ďalšie dve stanice, Sadovaja a Spasskaja, zatvorili v stredu ráno. Dôvodom bolo „anonymné oznámenie“.

Práve medzi stanicami Senné námestie a Technologický inštitút došlo v pondelok k bombovému útoku v súprave metra. Vyžiadal si 14 mŕtvych, hospitalizovaných je 49 ľudí.

Podozrivým zo spáchania samovražedného bombového útoku je 22-ročný Akbaržon Džalilov, etnický Uzbek, ktorý sa narodil v roku 1995 v Kirgizsku a od svojich 16 rokov žil v Rusku a mal ruské občianstvo.

Ako uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj z prostredia bezpečnosti, Džalilov nemal predtým problém so zákonom, úrady ho z ničoho nepodozrievali a v operatívnych zväzkoch nebol vedený ako extrémista.

V Moskve spôsobil rozruch hasiaci prístroj

Kurské nádražie v Moskve prestalo vypravovať prímestské vlaky po tom, čo si rušňovodič všimol hasiaci prístroj ležiaci v koľajisku.

Práve hasiace prístroje použil petrohradský atentátnik k zhotoveniu dvoch bômb, z ktorých jednu sa podarilo nájsť a zneškodniť.

„Hasičský prístroj sa ukázal byť hasičským prístrojom,“ uviedla televízia 360 o výsledku obhliadky. Výluka spojov postihla množstvo ľudí. „Obyvatelia okolia Moskvy sa sťažujú, že kvôli dopravnému kolapsu nestihli včas doraziť do práce či do školy,“ napísal server Newsru.com.

Čisté listy papiera

Pasažieri, ktorí presadli z prímestských vlakov do metra, premenili, podľa jedného z cestujúcich, metro „v peklo“.

Na inom moskovskom nádraží, Jaroslavskom, policajti preverovali podozrivý balík, ktorý však obsahoval len čisté listy papiera.

V utorok úrady zatvorili desať staníc metra. Všetky stanice sa nachádzali na modrej linke metra medzi zastávkami Moskovská a Petrohradská. Polícia ešte predtým zatvorila stanicu metra Senné námestie a kontrolovala jej priestory – dostala totiž informáciu, že na stanici je nastražená nálož.

Polícia prehľadala byt atentátnika

Ruskí vyšetrovatelia vypátrali miesto, kde býval predpokladaný vykonávateľ pondelkového útoku v petrohradskom metre, a urobili tam prehliadku. Podľa agentúry TASS o tom informoval predseda Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SKRF) Alexandr Bastrykin.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že počas prehliadky bytu sa nenašli nijaké podozrivé predmety ani výbušniny. Vyšetrovatelia sa na základe toho domnievajú, že páchateľ útoku mal zrejme komplicov, ktorí mu dodali po domácky vyrobené výbušné zariadenie.

Bastrykin súčasne nariadil preveriť možné spojenie predpokladaného páchateľa útoku 22-ročného Akbaržona Džalilova s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS), ktorá je v Rusku zakázaná.

Vyšetrovatelia skúmajú aj záznam bezpečnostných kamier spred domu, v ktorom Džalilov býval. Záznam ho zachytáva pri odchode z domu s ruksakom a ďalšou batožinou.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Rusko #Petrohrad #metro #teroristické útoky #teror v Petrohrade