Zmeny na hraniciach Schengenu sa dotknú aj slovenských turistov

Aj na slovenských turistov bude mať dopad nadchádzajúce sprísnenie kontrol na hraničných priechodoch na okraji schengenského priestoru. Sprísnenie pravidiel začína platiť od piatka 7. apríla.

05.04.2017 14:24
debata (3)

EÚ sa po debatách na tom dohodla pred mesiacom, opatrenie má pomôcť v boji proti terorizmu a zneužívaniu kradnutých dokladov.

Nové opatrenia majú občanom únijných krajín sťažiť cesty napríklad do Sýrie, kde by sa mohli pridať k teroristickým skupinám. Majú tiež zabezpečiť, že úrady budú mať prehľad o ich prípadnom návrate.

Sprísnenie kontrol na hraniciach Schengenu pravdepodobne spomalí dopravu, predovšetkým do Chorvátska. „Na hraničných priechodoch (Slovinska a Maďarska) s neschengenskými krajinami budú dôsledne kontrolovaní všetci, vrátane občanov EÚ, a to na vstupe i výstupe. Podľa dostupných informácií sa kontroly nezjednodušia ani v čase sviatkov či turistickej sezóny,“ uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí.

Ľudia s pasmi únijných krajín doteraz neboli pri vstupe či odchode zo Schengenu nijako kontrolovaní. Novo majú byť systematicky preverované všetky doklady, a to ako pri odchode, tak u príchode do únijného priestoru bez vnútorných hraníc. Pasy porovnajú s databázou schengenského informačného systému (SIS) a s databázou ukradnutých cestovných dokladov Interpolu. Kontroly sa budú týkať všetkých osôb, vrátane tých, ktoré požívajú právo na voľný pohyb. Teda občanov EÚ a ich rodinných príslušníkov, ktorí nie sú občanmi únie.

Ak by systematické kontroly všetkých cestujúcich napríklad v prístavoch či na hraničných priechodoch výrazne ohrozovali plynulosť dopravy, budú môcť krajiny vykonávať len cielené kontroly, keď sú preverovaní len vybraní pasažieri. Podmienkou je, že tento postup nesmie ohroziť bezpečnosť, verejné zdravie ani medzinárodné vzťahy členských krajín.

Schengenský priestor tvorí 26 krajín EÚ, ktoré medzi sebou zrušili hraničné kontroly. Niekoľko z nich však kontroly v reakcii na migračnú krízu opäť sprísnilo. Chorvátsko, ktoré je relatívne novou členskou krajinou EÚ, podobne ako Bulharsko, Rumunsko a Cyprus, zatiaľ nie je členom Schengenu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #schengen #kontrola hraníc